The Voice | Magic FM&TV | Витоша | Веселина
гледай слушай

Почитаме мъртвите на Черешова задушница

26.05.2018
Осигурен е допълнителен градски транспорт до гробищните комплекси

Днес е втората задушница за годината, наричана Спасовска или Черешова. Денят е посветен на почитта към починалите близки и е свързан с поверието за прибирането на душите на всички покойници, които са били на свобода след Велики четвъртък.

За една календарна година обикновено задушниците са преди Месни Заговезни, след Спасовден, около Димитровден и Архангеловден. В тези дни близките на починалите посещават гроба, преливат го с вино, прекадяват го с тамян и след това раздават на присъстващите жито и храна за Бог да прости мъртвите души.

За помена се приготвя коливо - варено подсладено жито. Българската традиция включва и хляб и вино. В по-ново време се прибавят дребни сладки и соленки.

Поменът се прави на гроба, в църква или у дома. Обикновено на гроба свещениците извършват парастас, защото е по-кратък от панихидата. Тя е по-пространният молебен за упокоение на душите и включва повече молитви, както и четения от Евангелието и апостолски текст.

Заради възпоменанието за Задушница Столичната община осигурява допълнителен транспорт по част от линиите на градския транспорт.

Разкрива се временна трамвайна линия с маршрут: ж.к. "Борово" - кв. "Орландовци". Ще има и временна автобусна линия 83 А за гробищния комплекс "Бакърена фабрика" с маршрут - от Зоопарка по маршрута на автобусна линия 83, до бул. "Ломско шосе", наляво по бул. "Ломско шосе", наляво по ул. "Бели Дунав" и по ул. "Хан Кубрат" по маршрута двупосочно.

Разкрива се временна автобусна линия 108 А за гробищния комплекс "Бакърена фабрика" с маршрут - от ж.к. "Люлин 5" по стария маршрут на автобусна линия 108, до ул. "Бели Дунав", надясно по ул. "Хан Кубрат", наляво по ул. "Христо Силян,ов", наляво по бул. "Ломско шосе", наляво по ул. "Бели Дунав" и по ул. "Хан Кубрат" по маршрута, двупосочно. Ще има и временни автобусни линии за обслужване на гробищните комплекси "Централни гробища" и "Малашевски гробища".

"Пътна полиция" при СДВР ще насочва автомобилите на гражданите за паркиране около гробищните комплекси, в района на Централните гробища - по платната на ул. "История Славянобългарска" и ул. "Заводска"; в района на гробища "Бакърена фабрика" - по платната под подлеза на ул."Адам Мицкевич"; в района на гробища "Малашевци" - по платната на ул. "Резбарска" между ул. "Васил Кънчев" и бул. "Ген. Владимир Вазов", както и пред централния вход на ул. "Жак Дюкло".

За да се осигури нормалното транспортно обслужване на гражданите по време на Задушница, днес в Пловдив ще се движат извънредни автобуси.

С делнично разписание съгласно утвърдената общинска транспортна схема ще работят автобусите по линии №7, 11, 25, 27 (празничен маршрут до траурен парк „Север”), 36 и 66.

В момента Честито 12:00 - 16:00
  • Fedon Lege Moy 13:53 в момента
  • Haris Berkovic, Rada Manojlovic Pusti Noci Neka Bole 13:49 Предишна
  • Rayna, Konstantin Tejka Diagnoza 13:46 Предишна
  • Vasilis Karras Lege Oti Tes 13:41 Предишна
  • Aleksandra Mladenovic Samo Mi Sudite Posteno 13:37 Предишна
  • Nikolay Slaveev Petko Lyo Kapitanine 13:30 Предишна
  • Peggy Zina Moni Kardia 13:24 Предишна
  • Mile Kitic Kopka Me Kopka 13:18 Предишна
  • Godji, Gaco Bacov, Sasho Roman G 13:15 Предишна
  • Petros Iakovidis Pou Na Eisai Tora 13:11 Предишна

Програма

00:00 - 12:00 Най-добрият микс от песни

12:00 - 16:00 Честито

16:00 - 17:00 Ретро микс

17:00 - 19:00 Най-добрият микс от песни

19:00 - 23:00 Честито