Канал 3 | The Voice | Magic FM&TV | Витоша | Веселина
гледай слушай

От 15-и юни мерките срещу COVID-19 стават препоръчителни

03.06.2020
Снимка: БГНЕС
Според доц. Ангел Кунчев в България идва краят на пандемията за този сезон и за годината

На 15-и юни вероятно ще отпадне задължителният характер на много от мерките срещу COVID-19, но повечето от тях ще останат препоръчителни, особено за хората, които имат грипоподобни симптоми. Вижда се обаче краят на пандемията в България за този сезон и като цяло за годината. Това каза в интервю за БГНЕС главният държавен здравен инспектор и член на Националния оперативен щаб доц. Ангел Кунчев. По-рано днес на заседанието на Министерския съвет премиерът Бойко Борисов също даде заявка, че няма да се налага удължаване на извънредната епидемиологична обстановка след тази дата, а много от забраните ще отпаднат.

„Дори задължителният характер на мерките да отпадне, има неща, които ще останат силно препоръчителни и част от тях са носенето на маска от хора, които кихат, кашлят, както и препоръката за физическото дистанциране, лична хигиена и дезинфекция. Факт е, че всяко пренебрегване на тези правила все още води до възникване на по-малки или по-големи огнища“, заяви доц. Кунчев и даде за пример съседите от Северна Македония, където броят на новите случаи падна под 10, но от няколко дни бележи 89-90 новозаразени. Той е категоричен, че това се дължи на тесните контакти по време на религиозните празници. „Грубото неспазване на правилата води до по-ефективно заразяване", категоричен е доцентът. По думите му спазването на дистанция, високата лична хигиена и дистанцията са ни предпазили и ще продължат да ни предпазват не само от COVID-19, а и от почти всички останали заразни болести. Той изтъкна, че покрай пандемията се наблюдава сериозен спад на други заразни заболявания.

Според доц. Кунчев мерките у нас са дали добър резултат, а за това има два ключови фактора - ранното им прилагане и пълният ангажимент на държавата на всички нива.

По отношение на това дали ще има втора вълна на епидемията здравният инспектор подчерта, че мненията на водещите учени са в подкрепа и на двете крайности – от увереност, че нищо няма да се случи, до пълна увереност, че едва ли не още през септември ни очаква нова вълна. Самият той е умерен оптимист. Кунчев смята, че дори и да има нова циркулация, тя ще бъде през есенно-зимния период и няма да бъде в толкова големи размери.

На подомно мнение е и началникът на детското отделение в Инфекциозната болница в София доц. д-р Атанас Мангъров, който по време на извънредното положение се превърна в основен представител на хората с по-спокойно отношение към ситуацията с вируса. На среща с лекари в Русе той заяви, че втора вълна няма да има и през есента. "Аз не очаквам да има втора вълна в този апокалиптичен смисъл, в който се говори, както се чакаше един пик, втори пик. Нито единият, нито другият дойде. Дори и този вирус да остане, той ще остане в състояние на едно тлеене, но в никакъв случай не и епидемични взривове", каза доц. Мангъров, цитиран от БНТ.

Мнението на доц. Кунчев е, че каквото и да се случи в бъдеще, кризата е помогнала на здравната ни система да се подготви за подобни ситуации, довела е до отварянето на нови лаборатории, а доста лечебни заведения вече разполагат със животоспасяващите респиратори.

По отношение на появата на ваксина срещу коронавируса, главният здравен инспектор е скептичен и убеден, че до една година няма да има такава, която да е ефикасна и безопасна, но и добави, че ако няма ръст на новозаразените може и да няма нужда от такава. Все пак, ако се появи ваксина, Кунчев няма да настоява тя да бъде задължителна за всички хора.

В заключение доцентът каза, че трябва да се научим да живеем не само с коронавируса, но и с нови и дори по-страшни вируси, които винаги ще заплашват общественото здраве.

„Едното от тях е контактът между хора и животни като в случая най-вероятно това беше причината за появата на COVID-19. Другото е разтапянето на ледовете на Тундрата на вечнозамръзналите части, в които има бактерии и вируси, които са оживели след стотици години и тогава срещата с тях ще крие много други и по-големи рискове“, коментира доц. Кунчев.

В момента Честито 19:00 - 23:00
  • Despina Vandi Gia 22:22 в момента
  • Saban Saulic Verujem U Ljubav 22:18 Предишна
  • Anelia, DJ Jivko Shampion 22:13 Предишна
  • Kostas Kalemis Petrini Kardia 22:09 Предишна
  • Dragana Mirkovic Sve Bih Dala Da Si Tu 22:06 Предишна
  • Slavka Kalcheva Beli Galabi 22:02 Предишна
  • Silviya Kacarova, Vasil Naydenov Ogan Ot Lyubov 21:57 Предишна
  • Nada Topcagic Koju Igru Igras 21:53 Предишна
  • Zafeiris Melas Ta Mavra Matia Sou 21:49 Предишна
  • Tomi Chinchiri Hey Kapitane 21:45 Предишна

Програма

17:00 - 19:00 Най-добрият микс от песни

19:00 - 23:00 Честито

23:00 - 00:00 Ретро микс

00:00 - 11:00 Най-добрият микс от песни

11:00 - 12:00 Веселина топ 10