ООН отбелязва 25 ноември като Международен ден за борба с насилието над жени 25 ноември, 2020

ООН отбелязва 25 ноември като Международен ден за борба с насилието над жени
social Снимка: БФЖ

ООН отбелязва 25 ноември като Международен ден за борба с насилието над жени.

По този повод Българският фонд за жените стартира кампания, в рамките на която ще презентира първия по рода си албум, озаглавен „Вечните хитове на България“. Той е компилация от 11 монолози на насилници към жени-жертви.

Всеки от тях носи заглавие, което съвпада с това на роден музикален хит. Това обаче не са кавър версии, а изкази на унижение и подигравка към жени, които показват как любовта се изражда в агресия. „Черно и бяло“, „Да те жадувам“, „Богатство“ и „Болката отляво“ са само част от заглавията.

Официалната премиера ще бъде тази вечер в 18.30 ч. в специално събитие във фейсбук страницата на организацията, а впоследствие достъпна за онлайн слушане и издадена на плоча.

Албумът “Вечните хитове на България” е компилация от монолози на насилници към жени-жертви. Всеки от тях носи заглавие, което съвпада с това на роден поп-хит от близкото и далечно минало и което много от нас свързват с любовни трепети. Това са неукрасени, неполирани изкази на унижение и подигравка към жени, които показват как любовта понякога се изражда в агресия. Текстовете описват дословно случаи на различни видове насилие. За съжаление, в тях е възможно всеки да разпознае свои близки и познати.

Мрачното вдъхновение зад проекта е фактът, че на всеки две седмици по една жена е убивана, докато слуша едно от тези или подобно на тях парче. Всяка година над 1 000 000 български дъщери, сестри, майки, баби, внучки, братовчедки, племенници, колежки и приятелки са обект на насилие. Всяка година десетки българки са убивани от техни настоящи или бивши съпрузи или партньори и от пандемията, наречена насилие над жени.

Проектът “Вечните хитове на България” се опитва да ги систематизира и показва различните случаи и нюанси - насилието не е само физическо, а има доста по-широка гама от токсични проявления. Десет от тях намират място в компилацията - сексуално насилие, побой, преследване, стереотипизиране, трафик на жени, сексистки обиди и такива на расово-етническа основа и във връзка с външния вид.

Български фонд за жените (БФЖ) е единствената българска фондация, която подкрепя местни граждански организации, работещи за правата на жените и за постигане на равнопоставеност на половете във всички сфери на живота.

Хороскоп Виж всички

Новини

Нотификация