The Voice | Magic FM&TV | Витоша | Веселина
гледай слушай

Мемориална плоча за загубата на първия ледник

23.07.2019
А днес Грета Тунберг ще говори за климатичните промени пред френските депутати

През август в Исландия официално ще бъде открита мемориална плоча, с която се отбеляза загубата на първия ледник на острова и се отправя послание към бъдещите поколения.

Окьокул, наричан за кратко Ок, е един от около 400 ледника в страната, но вече се е свил до по-малко от 1 кв. км площ и дебелина под 15 м, поради което губи статута си на ледник. Преди век той е покривал 15 кв. км от планински склон в западната част на острова и ледът е бил 50 м в дълбочина.

Плочата е от университета "Райс" в Хюстън, щата Тексас, където работят един от водещите климатолози на Исландия - Андри Сньор Магнасон и геологът Аддур Сигудрьоссон. Церемонията по откриването е планирана за 18-и август.

На плочата на исландски и английски е написано:

"Писмо до бъдещето. Ок е първият исландски ледник, изгубил статута си. В следващите 200 години се очаква всичките ни ледници да го последват. Този монумент е признание за това, че ние знаем какво се случва и какво трябва да се направи. Само вие от бъдещето ще знаете дали сме го сторили". След посланието е отбелязан месецът, годината и показанията за съдържание на въглероден диоксид през месец май.

За да бъде определено като ледник едно природно формирование, то трябва не просто да представлява внушителна маса лед. Всяка зима ледникът натрупва маса, която се топи през лятото, докато всичко това непрекъснато се плъзга под собствената си тежест. Ако това не се случва, имаме т.нар. "мъртъв лед", обяснява "Гардиън".

Преподавателка от "Райс" казва за изданието, че това е първата подобна мемориална плоча в историята. "Колега от Исландия ми каза, че мемориалните плочи не са за мъртвите, а за живите. Искаме да подчертаем, че от нас, живите, зависи да реагираме на бързата загуба на ледници и продължаващите последици от глобалното затопляне. За Ок вече е твърде късно", казва Симен Хауи.

А днес във френския парламент се очаква реч пред депутатите да държи шведската тинейджърка екоактивист Грета Тюнберг. Повечето депутати от десницата обаче ще бойкотират изказването й. Грета стана известна преди година с мълчаливите си протести с искане политиците да обърнат внимание на климатичните промени. Френски депутати оценяват изявите й като "екологичен инфантилизъм" и не смятат да уважат речта на един "гуру на Апокалипсиса по къси панталонки". В неделя Грета получи Наградата на свободата на Нормандия и ще дари паричния й еквивалент от 25 000 евро на екологични организации.

В момента Честито 12:00 - 15:00
  • Sasho Roman Galabite Beli 14:49 в момента
  • Tanya Jel Tha Kapso To Krevati Mou 14:46 Предишна
  • Ceca Raznatovic Oprosti Mi Suze 14:39 Предишна
  • Maksim Dve Minuti 14:35 Предишна
  • Zig Zag Kai Pies 14:32 Предишна
  • Dejan Matic Kao Na Rani So 14:27 Предишна
  • Gloria, Toni Dacheva Jenite Sa Cvetya 14:19 Предишна
  • Paris Stala Stala 14:15 Предишна
  • Tanja Savic Tvrdjava Od Ljubavi 14:11 Предишна
  • Slavka Kalcheva Polegnala E Gergana 14:08 Предишна

Програма

10:00 - 12:00 ВИП зона

12:00 - 15:00 Честито

15:00 - 18:00 Усмивки с Деси

18:00 - 19:00 Най-добрият микс от песни

19:00 - 23:00 Честито