The Voice | Magic FM&TV | Витоша | Веселина
гледай слушай

Мащабен проект ще подобрява движението в центъра на София

22.05.2020
Снимка: БГНЕС
Предвижда се обособяване на велоалеи и нова бус лента на бул. „Патриарх Евтимий“

Столичният кмет Йорданка Фандъкова и независимият общински съветник Борис Бонев обявиха мащабен проект за подобряване на движението по няколко основни артерии в центъра на София.

В парка на НДК те обявиха, че движението по няколко централни булеварда ще бъде преосмислено и направено по-безопасно и удобно.

Основната промяна засяга бул. „Патриарх Евтимий“, където ще бъдат обособени велоалеи и нова бус лента.

“В този проект е помислено за всички участници в движението и това е един проект, който показва и нашата визия за превръщането на София в град на хората“, каза кметът на София. Той включва всъщност няколко участъка, не само бул. „Патриарх Евтимий“, бул. "Витоша", "Фритьоф Нансен". “Част от тези проекти са работени и досега, но едно от големите постижения на този проект е, че всъщност е комплексен и дава много, много решения. Две еднопосочни велоалеи всъщност свързват 6 съществуващи велотрасета в мрежа“, посочи още тя.

Двупосочното движение на автомобили по „Фритьоф Нансен" е разгледано в този проект. „Откъм страната на бул. „Витоша" велоалеята се сваля на пътното платно“, каза още Фандъкова. „Проектът създава този баланс между всички участници в движението, между всички хора и това е един за мен включително и социален проект, който ни учи да живеем заедно и да имаме споделено движение", подчерта Фандъкова.

Главният архитект на София Здравко Здравков каза, че с представения днес проект отговарят на няколко въпроса как да увеличат приоритета на велосипедния транспорт в града. „Изключително е важно да предоставим на хората свързани велосипедни трасета, които да дават възможност да предпочетат хората велосипеда пред личния автомобил. Когато им предоставим фактора време, фактора свързаност и привлекателност на трасето, много хора биха слезли от автомобилите си и биха пътували с велосипед“, посочи той.

Главният архитект подчерта, че именно този проект свърза няколко съществуващи велотрасета и създава един много по-голям хоризонт за развитие на велосипедното предвижване в града. „Това е малка част от проектите, които правим. Предстои ни свързване на големите квартали „Дружба“ и "Младост" с центъра на София, както и развитие на няколко по-малки къси парчета, които да дадат възможност да свържем по бул. "Пушкин" до кръговото на Бояна с ново велосипедно трасе, така че да може да осигурим и качване на велосипедисти до планината“, каза Здравков.

В момента Най-добрият микс от песни 00:00 - 12:00
  • Emilia, Avi Benedi Koy Shte Mu Kaje 01:45 в момента
  • Giannis Vardis Pare Me 01:41 Предишна
  • Neda Ukraden Diamanti 01:37 Предишна
  • Ivana Vik 01:34 Предишна
  • Sotis Volanis Poso Mou Lipis 01:30 Предишна
  • Aleksandra Mladenovic Gotova Stvar 01:27 Предишна
  • Gloria Pyasachni Kuli 01:24 Предишна
  • Antique, Helena Paparizou Die For You 01:21 Предишна
  • Ceca Raznatovic Trepni 01:17 Предишна
  • Anelia, Miro Zavinagi 01:14 Предишна

Програма

23:00 - 00:00 Ретро микс

00:00 - 12:00 Най-добрият микс от песни

12:00 - 16:00 Честито

16:00 - 17:00 Ретро микс

17:00 - 19:00 Най-добрият микс от песни