Литийно шествие в Бачковския манастир 25 април, 2022

Литийно шествие в Бачковския манастир
social Снимка: БГНЕС

Вярващи от страната и чужбина се стекоха в Бачковския манастир, за да се включат в литийното шествие с чудотворната икона с образа на Света Богородица Троеручица. 

Копието на чудотворната икона по традиция се изнася от светата обител и се занася до местността Клувията – мястото, където е открита и оригиналната икона. От векове образът й е символ на чудото. 

Особен център на манастирския духовен живот е поклонението и почитта към Бачковската чудотворна икона на Пресвета Богородица. Иконата е на територията на манастира най-вероятно от времето на неговото основаване и винаги е оставала център на вниманието на монаси, вярващи и посетители. Не секва потокът от поклонници, които идват да получат благословията на чудотворния образ, споделят болката си и измолят защитата му. По време на трудните начални години на турското господство, иконата е била скрита в местността Клувията, където е намерена отново в началото на ХVІІв. и донесена в манастира. За почуда на монасите, тя изчезнала и отново била намерена на същото място в планината и върната. Това се повторило два пъти, докато един от братята в манастира не получил в съня си заръката на св. Богородица, образът й да бъде изложен в съборната църква на манастира, вдясно от централната врата, в отделен иконостас, с три стъпала пред него, за да посреща всеки нуждаещ се и за да бъде винаги в храма. Съществува също така предание, че Чудотворната икона е копие на легендарната икона на св. Богордица, нарисувана от ев. Лука и прелетяла сама от Грузия до манастира.

 

 

Във връзка и в памет на намирането и връщането на чудотворния образ е учредено още в ХVІІв. литийно шествие на Втория ден на Великден до Клувията.

Хороскоп Виж всички

Новини

Нотификация