Копривщица - пазител на Българското възраждане 12 Февруари, 2022

Копривщица - пазител на Българското възраждане
social Снимка: Петър Иванов

Един от символите на града е каменният "Мост на първата пушка", познат още като Калъчев мост. Тук, на 20.04.1876 г. е първият изстрел, даващ началото на Априлското въстание с изпращането на прочутото "Кърваво писмо" от Тодор Каблешков до Георги Бенковски в Панагюрище.

Величественият мемориален комплекс “Човекът що даде фаталния знак” се намира над родната къща на предводителя на Хвърковатата чета, а в къщата-музей на Бенковски може да видите оригиналната му пушка, с която се е сражавал по време на въстанието, черешовото топче, въстаническа униформа и знамето на IV революционен окръг.

Музеят на Димчо Дебелянов е родният дом на великия поет. На двора ще забележите скулптура на майка му, която го очаква "да се завърне в бащината къща". В къщата, в която е живял видния писател Любен Каравелов, може да видите печатарската машина, чрез която са издавани първите революционни издания – вестник “Свобода” и вестник “Независимост”. След Освобождението на нея е отпечатана и първата българска конституция.

Деси разказва за другите знакови места в района, какво представляват "плъстите", кои са традиционните занаяти и фестивали в красивия средногорски град по поречието на река Тополница.

Хороскоп Виж всички

Новини

Нотификация