Книжно предизвикателство по повод 24-и май 07 май, 2022

Книжно предизвикателство по повод 24-и май
social Снимка: БГНЕС

Книжно предизвикателство отправят от Сдружение за градски читални по повод 24-и май - да съберем заедно 2022 книги за българските библиотеки.

Какво е това предизвикателството и защо то е ежегодно разказа Моника Чалъкова, която работи в инфоточка читАлнЯта. Мястото е в Градската градина на София.

„читАлнЯта, както ние обичаме да казваме, е малкият диамант в центъра на София. Освен, че сградата прилича именно на този скъпоценен камък, тук се побират хиляди книги и много знание, и много хора са се привързали към това място и ни посещават най-редовно, за да си вземат книги. Това е библиотека", каза Моника пред БГНЕС.

Това лято навършват 7 години. „Преди 7 години на 24-и май беше първата акция по събиране на книги. Тук – пред читАлнЯта, тогава още не е бил завършен ремонтът на сградата и идеята е била да се съберат книги, за да се запълни библиотеката. Рафтовете от тогава са започнали да се пълнят", сподели Моника.

Сега кампанията им се казва: "Да съберем 2022 нови книги за библиотеките по повод 24 май 2022г." А от старта й на 1-и май до днес вече са събрали над 700 книги. Приемат дарения всеки ден до края на месеца. В замяна дават безплатни читателски карти за тяхната библиотека.

„Всъщност това е идеята на нашата библиотека – ако някой иска да стане читател, условието е да ни дари поне една книга. Няма абонамент, който да се заплаща, читателските карти са безсрочни и всички книги са събрани с дарения от нашите читатели", каза Моника.

Тя посочи, че провеждат кампанията за поредна година и на този етап са дарили на библиотеки над 35 000 книги с помощта на гражданите и на техните читатели.

„Библиотеки в цялата страна – регионални, общински, читалищни библиотеки, училищни библиотеки - благодарение и на медиите покрай кампаниите, все повече библиотекари научават за нашата кампания и се свързват с нас с призив да им дарим и на тях книги, да ги включим в списъците ни. Ние, разбира се, удовлетворяваме техните желания, съобразяваме се с техните нужди – дали имат нужда от повече български романи, дали пък имат нужда от детски книги, които също са дефицит", посочи Моника.

Моника и екипът на читАлнЯта всяка година надхвърлят поставената цел по събиране на книги и са много доволни от това.

„Миналата година, за съжаление покрай пандемията имаше повече затруднения, отново успяхме – над 3000 книги събрахме, но не бяха толкова, колкото предходни години. Сега се надяваме, че ще удвоим дори това число, но това са нашите тайни надежди. Надяваме се, все пак 2022 книги да съберем, от там насетне ще бъдем щастливи за всяка следваща бройка книга", каза тя.

В читАлнЯта в Градската градина на София ви очакват всеки ден, от 10 до 20 ч. Организаторите отправят молба да имате предвид, че няма да приемат стари издания (ограничават се само с книги, издадени след 2000 г.), книги в лошо състояние, техническа литература, както и стари книги на чужди езици.

Инициативата е от Сдружение за градски читални, разясни Моника Чалъкова и посочи, че то отговаря за библиотечната част на информационната точка.

„Смятаме, че по библиотеките трябва да има нови книги, защото това е начинът да се привличат нови и млади читатели, и тъй като е трудно за библиотеките да си закупуват големи количества книги. Ние смятаме, че трябва да направим нещо по въпроса и ето какво правим вече няколко години", посочи Моника.

Хороскоп Виж всички

Новини

Нотификация