Жълт код за опасно време е в сила за цялата страна 18 юли, 2021

Жълт код за опасно време е в сила за цялата страна
social Снимка: pixabay.com

В цялата страна е в сила жълт код за опасно време. В 7 области - София-област, София-град, Перник, Кюстендил, Благоевград, Пазарджик и Смолян - предупреждението е за гръмотевични бури, краткотрайни валежи и градушки. В останалите райони на страната отново се очакват много високи температури.

Екстремален индекс за пожароопасност е в сила за територии от 9 области в страната - Монтана, Враца, Плевен, Ловеч, Велико Търново, Русе, Сливен, Ямбол и Бургас.

Времето ще е предимно слънчево. Около и след обяд над западната половина от страната ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и ще има краткотрайни валежи от дъжд, гръмотевични бури и условия за градушки. Ще духа умерен източен вятър. Отново ще е горещо с температури предимно между 32° и 37°.

Над Черноморието ще е слънчево. Ще духа умерен източен вятър. Максималните температури ще са 29-32°. Температурата на морската вода е 26-27°, а вълнението на морето ще е 2-3 бала.

В планините преди обяд ще бъде предимно слънчево. След обяд над масивите в западната половина от страната ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и на много места ще има краткотрайни валежи и гръмотевични бури. Ще духа умерен, временно силен югоизточен вятър. Максималната температура на 1200 метра ще е около 25°, на 2000 метра - около 18°.

През новата седмица температурите постепенно ще се понижават. През първите дни въздушната маса над страната ще бъде неустойчива - ще има и слънчеви часове, но и развитие на купеста и купесто-дъждовна облачност, краткотрайни валежи с гръмотевици, ще има условия и за градушки.

Хороскоп Виж всички

Новини

Нотификация