Канал 3 | The Voice | Magic FM&TV | Витоша | Веселина
гледай слушай

Изкуствен интелект може да гадае личността от селфи

13.06.2020
Снимка: daily mail
Технологията за разпознаване на лица, изкуствен интелект, може да определи личността на човек чрез анализ на беземоционално селфи, твърди проучване

Технологията за разпознаване на лица, изкуствен интелект, може да определи личността на човек чрез анализ на беземоционално селфи, твърди проучване. Изследователите изградили изкуствена невронна мрежа, която оценява 128 различни фактори на лицето, като ширината на устата и височината на устните или очите. Мрежата използва данните от тези данни, за да категоризира човек въз основа на пет личностни черти: добросъвестност, невротизъм, екстровертност, приветливост и откритост.

В сравнение с въпросниците, попълнени от доброволците, изкуственият интелект е бил точен в 58 на сто от случаите. Изследователите казват, че чистият шанс би постигнал 50%, а и хората са по-малко последователни от метода за разпознаване на лицето. Учените използвали утвърден метод за категоризиране на личности, използвайки така наречените черти на „Голямата петица“. Установено е, че системата е по-точна за жените, отколкото за мъжете, и е най-добрата за разпознаване на добросъвестност.

Общо 12 000 доброволци качили общо 31 000 селфита и били разделени на две групи. Едната е била използвана за обучение на AI системата, а другата – за тестване на мрежата.

 

Изследвания от два московски университета, Висше училище по икономика и Окрит университет за хуманитарни науки и икономика, казват, че изкуствената невронна мрежа превъзхожда средностатистическия човек, който е помолен да оцени личността на друг човек лично, но без да знае нищо друго за него.

Помощта на изкуствения интелект при вземане на решение за избор на партньор, може да помогне на хората да постигнат по-удовлетворяващи резултати от взаимодействието. Това проучване представя нови доказателства, потвърждаващи, че човешката личност е свързана с индивидуалния външен вид на лицето. Това е най-силното доказателство към днешна дата, че „физиогномиката“ – оценка на характера от лицето – всъщност работи. Техниката на машинно обучение е описана изцяло в Scientific Reports.

Личността разкрива вида на живота, който вероятно ще водим. Съвестният индивид е склонен към добро физическо здраве и по-хармонични отношения. Екстровертите са по-щастливи – и е по-вероятно да имат татуировки например. Невротиците изпитват повече проблеми с психичното здраве. Хората с открита мисъл имат по-високи доходи, а „приятните“ са популярни и имат много приятели.

Д-р Осин, един от изследователите каза: „Нашите резултати демонстрират снимки в реалния живот, направени в неконтролирани условия, могат да бъдат използвани за прогнозиране на личностните черти, използвайки сложни алгоритми за компютърно зрение. Предимството на нашата методология е, че тя е сравнително проста – не разчита на 3D скенери или 3D карти за ориентир на лицето – и може лесно да се реализира с помощта на настолен компютър.“

В момента Най-добрият микс от песни 15:00 - 19:00
  • Vasil Naydenov Telefonna Lyubov 15:46 в момента
  • Vasilis Karras Rotas An Sexo Erotefti 15:43 Предишна
  • Reni, Orlin Goranov I Za Teb Li E Taka 15:38 Предишна
  • Mari Jana Pijani Pijani 15:35 Предишна
  • Joe Dassin Et Si Tu Nexistais Pas 15:27 Предишна
  • Avi Benedi Kolko Oshte 15:23 Предишна
  • Nikos Vertis Pote Tha Se Do 15:20 Предишна
  • Vesna Zmijanac, Sinisa Vuco Vrati Se Vrati 15:16 Предишна
  • Grafa Ti Greesh 15:13 Предишна
  • Elli Kokkinou Genethlia 15:09 Предишна

Програма

12:00 - 15:00 Честито

15:00 - 19:00 Най-добрият микс от песни

19:00 - 23:00 Честито

23:00 - 00:00 Ретро микс

00:00 - 12:00 Най-добрият микс от песни