The Voice | Magic FM&TV | Витоша | Веселина
гледай слушай

Италианското еспресо празнува днес

17.04.2018
Кафето е част от всекидневието на милиони хора по света, но в Италия то е издигнато в култ

На еспресото и капучиното има посветен специален ден и това е днешния 17 април.

Зад идеята стои Националният институт за еспресо в Милано, а в празника се включват хиляди кафенета в цялата страна.

Историята на еспресото не е дълга. То е "изобретено" в Милано в началото на ХХ век.
Технологията е следната: водата с температура 95 градуса и налягане 9 бара преминава през фино

смляното кафе. Резултатът е гъста напитка с ароматна пяна, която поради краткия контакт на водата с кафето съдържа по-малко кофейн.

Италианците казват, че за да бъде еспресото наистина хубаво, трябва да се следват няколко прости стъпки:
- кафето трябва да е прясно смляно, за да се извлече най-добрият аромат;
- температурата на водата трябва да е между 92 и 96 градуса;
- налягането трябва да е между 9 и 10 бара, за да се получи идеална пяна;
- времето, за което водата преминава през кафето, не трябва да е по-дълго от 25-30 секунди;
- чашата за еспресо трябва да е предварително затоплена;
- машината трябва да се почиства редовно, за да няма кафето награнен вкус.
Количеството в една чашка еспресо е 25-30 мл. Що се отнася до капучиното, италианците са единствените, които го пият само на закуска.

В момента Най-добрият микс от песни 00:00 - 07:00
  • Anelia Prosyaci 00:01 в момента
  • Peggy Zina De Lei 23:59 Предишна
  • Lepa Brena Miki 23:56 Предишна
  • Toni Storaro Nyama Nakade 23:54 Предишна
  • Giorgos Marinis Ax Katerina 23:50 Предишна
  • Miroslav Ilic Probudi Se Srce Moje 23:47 Предишна
  • ork.Kristali Palava Jena 23:44 Предишна
  • Stamatis Gonidis Den Exeis Kardia 23:40 Предишна
  • Tozovac Siromah Sam 23:37 Предишна
  • Ivana Smukacha 23:34 Предишна

Програма

23:00 - 00:00 Ретро микс

00:00 - 07:00 Най-добрият микс от песни

07:00 - 10:00 Капучино

10:00 - 12:00 ВИП зона

12:00 - 15:00 Честито