Игнажден е - традиции, поверия и гадания 19 декември, 2020

Игнажден е - традиции, поверия и гадания
social Снимка: pxhere.com

Когато 20 декември се пада в неделя, (а това е Неделя преди Рождество Христово), към неделната или наричана още възкресна служба се прибавя и тази на предпразненството на Рождество Христово.

В такъв случай не остава възможност да се отдаде подобаваща почит на св. Игнатий и се прави изтегляне на неговата памет с един ден напред – на 19 декември. Такъв е случаят и тази година – 2020-та, а това се случва периодично през няколко години.

За народа ни са важни традициите, които се спазват на Игнажден. Вярва се, че от този ден започват коледните и новогодишните празници и прехода от старата към новата година.

Според поверието от това кой ще влезе пръв в къщата на Игнажден се гадае каква ще бъде следващата ви година. Който пристъпи пръв прага на дома, се нарича "полазник".

Добре е на този ден да те срещне човек с пълни ръце и с пълна душа.

Жените омесват колаци за всеки член на семейството и един колак, който оставят за Бъдни вечер. Приготвят се и малки гевречета ("подкови"), поръсени със сусам. На празничната вечеря стопанинът разчупва обредна пита. У когото остане по-голямото парче от питата, у него ще е късметът.

На днешния ден според народните вярвания не бива да се изнася нищо от къщата - най-вече огън, жар или сол - за да „не излезе берекетът". Жените не трябва да шият, перат или плетат, за да няма болести през годината. Бременните и нераждалите не трябва да работят, за да родят лесно.

Ако на Игнажден времето е ясно, през април ще има суша. Ако вали дъжд, през април ще има дъжд и плодородие. Добре е, ако на Игнажден, а също и по Коледа вали сняг. Ако на Игнажден времето е облачно, реколтата ще е добра и в кошерите ще има изобилие.

Времето през последните дванадесет дни на месеца - от 20 до 31 декември - показва времето през дванадесетте месеца на идващата година. 20 декември определя какво ще е времето през януари.

Имен ден празнуват Игнат, Игната и техните производни имена, както и Огнян и Пламен, поради връзката на празника с огъня.

 

Хороскоп Виж всички

Новини

Нотификация