The Voice | Magic FM&TV | Витоша | Веселина
гледай слушай

Децата се връщат в градините и в Пловдив и Бургас

19.05.2020
Снимка: burgas.bg
Детските заведения се подготвят, а официално отварят врати в първия работен ден на новата седмица

В Пловдив общинските детски градини и ясли, както и млечните кухни, ще подновят работа от 26-и май при засилен медицински контрол, съгласно указанията на здравното и образователното министерство. Заповед за това е издал кметът на Пловдив Здравко Димитров.

Няма да се изисква медицинска бележка, на входа ще се мери температурата и всяко дете ще бъде проверено за симптоми. Родителите ще попълват декларация за информирано съгласие и за споделена отговорност относно мерките в детските градини/ясли. Също така те трябва да уведомяват персонала за здравословното състояние на детето и ако те самите имат симптоми на заболяване.

В първата седмица след 26-и май в работата ще се включат и медицинските лица от училищата, за да подпомогнат колегите си от предучилищна възраст. За педагогическия и непедагогически персонал ще бъдат осигурени лични предпазни средства.

Още от миналата седмица от Общината са започнали активно подготовка за отварянето на детските градини и ясли. През тази седмица ще се направи допълнителен оглед на сградите и дворовете дали са дезинфекцирани и пръскани срещу кърлежи.

Остава препоръката за всички родители, които могат да гледат децата си вкъщи, да го направят, защото опасността от заразата все още не е отминала.

В анкета на Община Пловдив над 80% от родителите на деца от предучилищна възраст заявиха готовност да пуснат децата си на детска градина. Над 60% от участвалите семейства споделиха, че отварянето на детските градини е пряко свързано със завръщането им на работа.

В същото време има учители, които не желаят да се върнат на работа в подобна среда.

В Бургас детските градини и яслите също отворят врати в първия работен ден от следващата седмица - 26-и май. Допустимият брой на деца в група ще бъде 16. 900 души – педагогически и непедагогически състав е готов да започне работа. Малък процент от тях - заради здравословни проблеми, ще се върне към работния процес след приключване на извънредната обстановка.

При започване на работа във вторник на детските заведения в Бургас родителите трябва да са спокойни, че няма нужда да правят в медицинско заведение микробиологично изследване, което се изисква след дълго отсъствие на дете. Такова ще бъде извършено в детските градини и ще е безплатно. Това каза Веселина Таралова от дирекция "Образование и демографски въпроси" в община Бургас. Персоналът, който ще работи в детските заведения, ще бъде тестван за коронавирус по метода PCR.

В момента Най-добрият микс от песни 00:00 - 12:00
  • Giannis Vardis Pare Me 01:41 в момента
  • Neda Ukraden Diamanti 01:37 Предишна
  • Ivana Vik 01:34 Предишна
  • Sotis Volanis Poso Mou Lipis 01:30 Предишна
  • Aleksandra Mladenovic Gotova Stvar 01:27 Предишна
  • Gloria Pyasachni Kuli 01:24 Предишна
  • Antique, Helena Paparizou Die For You 01:21 Предишна
  • Ceca Raznatovic Trepni 01:17 Предишна
  • Anelia, Miro Zavinagi 01:14 Предишна
  • Peggy Zina De Lei 01:09 Предишна

Програма

23:00 - 00:00 Ретро микс

00:00 - 12:00 Най-добрият микс от песни

12:00 - 16:00 Честито

16:00 - 17:00 Ретро микс

17:00 - 19:00 Най-добрият микс от песни