Деца от ромския квартал в Сливен ще свирят в Парижката филхармония 16 Февруари, 2022

Деца от ромския квартал в Сливен ще свирят в Парижката филхармония
social Снимка: БТА

Четирима млади музиканти от ромския квартал "Надежда" в Сливен ще свирят в зала "Пиер Булез" на Парижката филхармония.

Те са поканени да се включат в класически концерт на 120 младежи от 27 държави в рамките на проекта DEMOS на една от най-големите филхармонии в света, който дава сцена на деца от социални групи със затруднен достъп до култура и образование.

Съвместните репетиции на всички участници от различните държави с екипите на Парижката филхармонията ще започнат седмица по-рано, когато децата ще пристигнат в Париж.

Четиримата български участници - Сашо Георгиев, Цоньо Чолаков, Николина Николаева и Вели Дормушев, са част от филантропския проект „Музиката вместо улицата“ на цигуларя Георги Калайджиев. В него, вече 12 години, деца от циганската махала в Сливен изучават различни инструменти и свирят класическа музика. Там е роден и самият Калайджиев.

Сашо, Цоньо и Вели са цигулари, а Николина свири на пиано. И четиримата живеят в ромската махала и от години „Музиката вместо улицата“ за тях е избор и възможност за различно лично и професионално развитие от това на повечето деца, които израстват в квартала.

Концертът по Оркестър ДЕМОС Европа ще се проведе на 26 февруари в зала „Пиер Булез“ на Парижката филхармония.

Хороскоп Виж всички

Новини

Нотификация