Честит Гергьовден на слушателите на радио “Веселина”! 06 май, 2022

Честит Гергьовден на слушателите на радио “Веселина”!
social Снимка: БГНЕС

Денят на храбростта и Българската армия започва да се чества още с нейното създаване. Празникът се чества на 6 май, но е официално учреден на 9 януари 1880 година от княз Александър I Батенберг.

През 1946 година комунистическият режим прекъсва традицията на празника, обявявайки го само за „Ден на пастира. Неговото тържествено отбелязване е било възстановено на 27 януари 1993 година с постановление на Министерския съвет.

На този ден Българската православна църква чества деня на Свети Георги Победоносец – мъченик за християнската вяра, загинал през 303 година след Христа, по време на управлението на римския император Диоклетиан. Той е календарно обвързан, винаги на 6 май.

Свети Георги традиционно е схващан като повелител на пролетта и плодородието. За него се вярва, че отключва изворите, побеждавайки ламята, обхожда и наглежда полята и посевите, покровител е на земеделците и най-вече на овчарите и стадата.

Днес имен ден празнуват Георги и Гергана, Гинка, Ганка и Ганчо, Галя, Галин и Галина и всички с имена, производни от тези. Гергьовден е един от малкото празници, почитани и от християни, и от мюсюлмани.

Хороскоп Виж всички

Новини

Нотификация