Канал 3 | The Voice | Magic FM&TV | Витоша | Веселина
гледай слушай

България гласува на местни избори

27.10.2019
Снимка: БГНЕС
По закон гласуването на избори е задължително, но няма никакви последици, за онези, които не отидат до урните.

Изборният ден започна. Над 6 200 000 избиратели имат право да упражнят правото си на вот за кмет, общински съветник, кмет на район или кмет на кметство (село). Гласоподавателите на тези избори са със 136 000 по-малко спрямо вота през 2015 г.

Гласуването приключва в 20.00 часа, но изборният ден може да бъде удължен с един час, ако след крайния час пред изборните помещения има желаещи да гласуват.

Почти всеки втори българин със сигурност ще отиде да гласува, като 55% от българите вече твърдо са решили за кого да гласуват, показаха предварителните данни от изследване на социологическа агенция „Тренд“. 36 251 е общият брой на кандидатите за различните позиции в общината – кмет и общински съветник. За кмет на населено място (село) ще се гласува в 1 968 кметства в страната, като сега те са по-малко в сравнение с 2014 г., когато са били 3 188.

29 493 българи ще се борят за място в общинските съвети в страната, за кметове на общини ще може да се избира между 1 254 души, а кандидатите за кметове на кметства са 5 041. Едва 463 души са кандидатите за районни кметове, но малкият им брой се определя от факта, че само три големи града в страната – София, Пловдив и Варна, са разделени по райони. На практика само в тези градове ще се гласува за четири кметски длъжности наведнъж.

Най-много са желаещите да станат кмет на София и Пловдив, като за столицата се борят 19 кандидати, а за Европейската столица на културата - 14. В 397 кметства има само по 1 кандидат за кмет, което значи, че там изборите са напълно предрешени, тъй като кандидатите нямат конкуренти.

66 формации ще участват във вота, от които 59 са партии, а 7 - коалиции. Този път участниците в местните избори са по-малко спрямо 2015 г., когато българите можеха да избират между 71 партии и 3 коалиции. Агитацията в изборния ден е забранена. Законът не позволява и публикуването на резултати от екзит пол в тези два дни. Данни могат да се публикуват след края на изборния ден.

По традиция бюлетините са отпечатани на бяла непрозрачна хартия, като на гърба ѝ има място за печатите, които се слагат от членове на секционните избирателни комисии. Първият се поставя при подаването ѝ на гласоподавателя. В долния ѝ ъгъл отново присъства 8-цифреният сериен номер, който се откъсва по перфорацията след гласуването, а после се слага вторият печат на гърба ѝ.

На тези местни избори в листата за общински съветници партиите са с номера до 100, а преференциите започват от 101.

За да бъде действителна бюлетината, вотът в нея трябва да е отбелязан само за една партия със знак "Х" или "V", поставен с химикал, пишещ със син цвят. Гласът е действителен дори да не е отбелязана преференция. Ако е отбелязана повече от една преференция, вотът се зачита само за партията, но преференциите не се отчитат. Бюлетината е действителна само ако на нея са поставени два печата от избирателната комисия. Вотът няма да бъде зачетен, ако на хартията е изписано нещо или ако е надраскана.

И тази година законодателят е предвидил опция гласоподавателите да осъществят правото си на вот, без да гласуват за някого, като в бюлетините отново присъства квадратче „Не подкрепям никого“. От ЦИК напомнят, че гласуването трябва да се извършва само с химикал със син цвят.

По закон гласуването на избори е задължително, но няма никакви последици, за онези, които не отидат до урните.

На тези избори за общински власти няма да може да се гласува машинно, след като такъв тип гласуване отпадна от Изборния кодекс още през месец юли с мотива, че за гражданите ще е твърде сложно да гласуват за местни власти чрез машина. На местни избори по традиция не се разкриват избирателни секции в чужбина.

За да може един гражданин да гласува на вота, трябва да има постоянен или настоящ адрес най-малко 6 месеца преди изборите в населеното място, в което гласува. Хора с увреждания могат да поискат да упражнят правото си на вот в подвижна кутия.

Не е задължително да се гласува с всички бюлетини - може да не се гласува за кмет, но да се за общински съветници или обратното. За да стане това, избирателят трябва да уведоми представителя на избирателната комисия каква бюлетина иска да получи и каква не иска

Изборите ще се проведат в два тура - първи тур на 27 октомври, в който се избират кмет и общински съвет, и втори тур на 3 ноември за кметове в населените места, в които никой от кандидатите не е избран с повече от 50% от подадените валидни гласове в първия тур.

След приключване на битката за местната власт всички кандидати, партии или коалиции са длъжни в 7-дневен срок да премахнат агитационните си материали, иначе ги грози глоба от 1000 до 5000 лева.

В момента Усмивки с Деси 15:00 - 18:00
  • Slavi Trifonov Kombaynero Inteligentska 17:45 в момента
  • Jovan Jovanovic Pozitivno Lud 17:38 Предишна
  • Sandra N Chameleon 17:33 Предишна
  • Dimitris Mitropanos Cherna Roza 17:28 Предишна
  • Boris Soltariyski Spri Ne Idvay 17:25 Предишна
  • Lepa Brena Carica 17:17 Предишна
  • Lazar Nyama Da Te Pusna 17:12 Предишна
  • Nikos Vertis S' Eroteftika 17:09 Предишна
  • Nevena Coneva, Godji, Ku Ku Band 17:05 Предишна
  • Takagi, Ketra Ciclone 17:01 Предишна

Програма

12:00 - 15:00 Честито

15:00 - 18:00 Усмивки с Деси

18:00 - 19:00 Най-добрият микс от песни

19:00 - 23:00 Честито

23:00 - 00:00 Ретро микс