Библиотеките празнуват с изложби и ден на отворени врати 11 май, 2022

Библиотеките празнуват с изложби и ден на отворени врати
social Снимка: facebook/nbkmbg

На 11 май православната църква чества Деня на Светите равноапостоли Кирил и Методий, създатели и разпространители на първата славянска азбука – глаголицата. В храмовете в цялата страна ще бъде отслужена Света литургия.

Светите братя са обявени за покровители на Европа от папа Йоан Павел II.

Днес е и патронният празник на Националната библиотека "Свети Свети Кирил и Методий", където по този повод ще бъде открита изложба в чест на 300 години от рождението на Паисий Хилендарски и 260 г. от написването на неговата "История славянобългарска".

Днешният 11 май освен църковен празник на светите равноапостоли Кирил и Методий е и професионален празник на библиотекаря.

Столичната библиотека обявява Ден на отворените врати. Ще бъдат подарявани безплатни едногодишни читателски карти на всички желаещи. Към празника ще се присъединят със стихове, послания и музика известни български творци, а любими автори ще подаряват на читателите свои нови книги с автографи.

В Сливен започва 24-то издание на Националния фестивал на детската книга.

Отново ще бъдат представени различни издателства, ще бъде връчена и националната награда "Константин Константинов" - за принос в детското книгоиздаване. Ще има още художествени изложби и театрални представления.

Хороскоп Виж всички

Новини

Нотификация