1 април - време е за шеги и майтапи 01 април, 2021

1 април - време е за шеги и майтапи
social Снимка: pxhere.com

Денят на шегата -1 април, се отбелязва в много страни по света.

Въпреки, че не е официален празник, денят си е спечелил широка популярност като ден, в който се шегуваме и разказваме забавни небивалици на своите приятели, семейство, колеги.

У нас на 1 април Домът на хумора и сатирата в Габрово празнува 49-ия си рожден ден и отваря вратите си безплатно.  Ще се спазват противоепидемичните ограничения, но посетителите ще имат достъп до всички зали. На страницата на музея във фейсбук ще вървят онлайн участия и изложби.

Една от историте за 1 април разказва, че празникът на хумора се е родил в Англия през 1860 година. Английски джентълмени били поканени на тържествена церемония по „изкъпването на белите лъвове", която трябвало да се проведе на 1 април. Англичаните не се усъмнили в странната церемония и завели и съпругите си на посоченото място. За тази шега се говорело дълго време след това, а 40 години по-късно 1 април бил наречен Денят на глупците.

От XVI век децата във Франция празнуват с "априлска риба", като залепят рисунки на риби на гърба на други хора.

На 1 април 1957 г. Би Би Си съобщава, че спагетните култури на швейцарските фермери се радват на рекордна година и показва кадри на хора, които берат фиде от дървета.

На първи април 1945 г. мощно цунами отнема няколко живота, но населението на тихоокеанските острови приема предупреждението за опасност като първоаприлска шега.

Хороскоп Виж всички

Новини

Нотификация