
Щолен: Историята на Традиционния Коледен Хляб от Германия 18 ноември, 2024

Щоленът е емблематичен коледен хляб, който произхожда от Германия и се е превърнал в символ на празничния дух в много части на света. С дълга история, изпълнена с традиции и ритуали, този сладък деликатес е богат на вкусове и културно значение.
Произход и ранни години
Историята на щолена започва през Средновековието, около 15-ти век, в Саксония. Първоначално той е бил приготвян като постен хляб по време на Адвента, съдържащ само вода, брашно и мая поради строгите църковни правила, които забранявали използването на масло и мляко. Въпреки тези ограничения, щоленът започнал да набира популярност.
През 1491 г. саксонските херцози Ернст и Албрехт успяват да убедят Папа Инокентий VIII да издаде т.нар. „Маслен указ“, с който разрешил използването на масло за приготвянето на хляба. Това променило рецептата завинаги, превръщайки щолена в по-богата и ароматна версия.
Традиции и символика
Щоленът символизира новородения Исус, обвит в пелени, като формата и захаросаната кора напомнят за тази асоциация. Традиционно, щоленът съдържа стафиди, захаросани плодове, ядки и обилно поръсване с пудра захар. В някои рецепти се добавя марципан, което прави десерта още по-нежен и деликатен.
Всяка година в Дрезден се провежда специален фестивал, наречен "Щоленфест", който привлича хиляди посетители. Дрезденският щолен, известен като "Dresdner Stollen", се счита за най-автентичния и е защитен със специална географска индикация.
Модерният щолен
Днес щоленът е обичан по целия свят и има множество вариации, включително с шоколад, сушени червени боровинки или ликьори. Въпреки различията в съставките, основният дух на празника и уютът, които щоленът носи, остават непроменени.
Сладостта, наситеният аромат и богатата история превръщат щолена в символ на коледната топлина и обич, запазвайки традициите живи и създавайки нови празнични спомени.
За още любопитни новини – слушай радио Веселина – най-добрият микс от песни!
Хороскоп Виж всички
Новини

Почина легендарната актриса Даян Кийтън на 79 години

Емоционалното хранене: защо посягаме към храната, когато не сме гладни

Елеонора Зуганели с разказ за любовта в новия й сингъл „S’Eroteuomai“

Десита посвети песен на добрите момчета

Що е то дислалия?

Ловеч събира стотици млади състезатели на колела през уикенда

Рекорден брой участници в 42-ото издание на Софийския маратон

ЕК отпуска 7,4 млн. евро за български земеделци, пострадали от климатични щети

Австрия заплашва с отказ от домакинство на „Евровизия 2026“, ако Израел бъде изключен

Приходите от нощувки през август растат с 14,1% до 663,7 млн. лв.

Дария Томова със силен дебют в българската музика
