Черешова задушница: Ден за почит на починалите 22 юни, 2024

Черешова задушница: Ден за почит на починалите
Снимка: pxhere.com

Съботният ден пред Петдесетница е посветен на паметта на всички починали православни християни. Тази година Черешова задушница се пада на 22 юни.

Всеки съботен ден е ден за възпоменание на покойниците, но Задушница пред Петдесетница е нарочен възпоменателен ден. След Възнесението на Господ входът на Царството небесно е отворен, затова Църквата усърдно се моли за душите на починалите с вяра, за да получат те опрощение и покой.

На Петдесетница са дадени даровете на Светия Дух, които очистват от всяка сквернота.

На Задушница камбаната бие траурно, за да напомни за грижата към мъртвите. Богослужебната литургия е по-особена, с усърдни молитви за починалите. Службата е заупокойна, след която се прави обща панихида.

Опечалените посещават гробищата, палят свещи и кандила, поставят цветя, преливат гробовете с вино, кадят с тамян. Носят жито в църквата и на гробищата, а в знак на вярата във възкресението разчупват хляб и раздават донесеното "за да се помене".

Задушницата се нарича "черешова", защото това е най-популярният плод през периода и обикновено се прибавя към поменателните трапези.

За още новини – слушай радио Веселина – най-добрият микс от песни!
 

Хороскоп Виж всички

Новини

Нотификация