Музеят на мозайките в Девня приема безплатно туристи на 15 юни 15 юни, 2024

Музеят на мозайките в Девня приема безплатно туристи на 15 юни
Снимка: Фейсбук/Личен профил

15-ти юни е "рожденият ден" на Музея на мозайките в Девня. 

Днес се навършват 38 години от откриването на културния институт. И както традицията повелява, "рожденикът" ще почерпи с ден на отворените врати и вход свободен от 10:00 до 16;00 ч.. 

На тази дата Музеят е построен върху останките на голяма късноримска сграда с мозайки. В древността сградата е заемала площта на цял квартал. Около вътрешния двор, настлан с каменни плочи, със зидан кладенец по средата и заобиколен от три страни с покрита галерия с варовикова колонада, са били разположени 21 жилищни, стопански и складови помещения с обща площ от 1 402 квадратни метра.

Пет от тях са покрити с многоцветни подови мозайки – едни от най-добрите образци на римското мозаечно изкуство от това време, открити в България. Три от мозайките са представени в музея на място в помещенията, където са открити, а останалите, след консервация и частична реставрация, са пренесени върху нова носеща основа. Най-впечатляващата, която е и емблема на музея, представя щита на богиня Атина Палада с отрязаната глава на Горгона Медуза.

В Деня на отворените врати, когато входът ще бъде свободен, за пръв път пред посетителите ще бъдат представени новите попълнения в експозицията на музея, включващи находки, открити през предходния археологически сезон и най-новата  витрина, в която са разположени, реставрирани предмети, част от гробен инвентар, открит през 1993 г. в зидана тухлена гробница.  

За още любопитни новини – слушай радио Веселина – най-добрият микс от песни!

Хороскоп Виж всички

Новини

Нотификация