Петър Стойчев подобри световния рекорд за Тройната корона 11 юни, 2024

Петър Стойчев подобри световния рекорд за Тройната корона
Снимка: БГНЕС

Българската звезда в плуването в открити води Петър Стойчев вече е притежател на изключително постижение.

Той счупи рекорда за Тройната корона, която включва прекосяване на Ламанша, плуване около остров Манхатън и преминаване на канала Каталина в Южна Калифорния.

Петър Стойчев започна пътуването си до Тройната корона с 6 часа и 57 минути прекосяване на Ламанша през 2007 г. на 30-годишна възраст. Вторият му етап беше 6 часа и 28 минути плуване на 45,9 км около остров Манхатън на 33 години.

Последната дистанция - канала Каталина от 32,3-километра, българинът измина в понеделник за 8 часа, 42 минути и 33 секунди.

Така той завърши Тройната корона с общо време 22 часа, 8 минути и 46 секунди, като подобри досегашното най-добро време с 2 часа и 29 минути. 

Тройната корона е постигната от 332 души, откакто Алисън Стрийтър за първи път установи добре известния стандарт за маратонско плуване през 1987 г.

Oceans Seven са най-трудните седем плувни маратона в света, администрирани от Световната асоциация по плуване в открити води (WOWSA), като правилата на организацията са да се преплуват с текстилен бански без неопрен. 

На Петър Стойчев му остават само Северния канал между Ирландия и Шотландия и протока Цугару в Япония.

За още любопитни новини – слушай радио Веселина – най-добрият микс от песни!

Хороскоп Виж всички

Новини

Нотификация