25 май - Дата, която промени света 25 май, 2024

25 май - Дата, която промени света
Снимка: unsplash.com

На 25 май са се случили редица знакови събития, които са оставили трайна следа в човешката история. 

Ето по-подробно за някои от тези запомнящи се случки:

Превземането на Еверест (1953 г.)
На 25 май 1953 г. новозеландецът Джон Крейн и шерпа Тензинг Норгей стават първите хора, изкачили най-високия връх в света - Еверест (8848 м). Тяхното безпрецедентно постижение слага край на усилията от десетилетия да бъде превзета "Майката на Вселената".

Обявяването на програмата "Аполо" (1961 г.)  
На 25 май 1961 г. президентът Джон Ф. Кенеди произнася историческата си реч пред Конгреса, в която поставя амбициозната цел на САЩ да изпратят човек на Луната до края на 60-те. Това ознаменува началото на космическата надпревара със Съветския съюз.

Световната премиера на "Междузвездни войни" (1977 г.)
На тази дата излиза на екран филмът "Междузвездни войни" на режисьора Джордж Лукас. Епичната космическа сага се превръща в глобален феномен и дава начало на една от най-успешните филмови поредици за всички времена.  

Преките избори за Европейски парламент (1979 г.)
На 25 май 1979 г. се провеждат първите преки избори за Европейския парламент в девет държави от ЕС. Това е важна стъпка към задълбочаване на демокрацията и парламентарния контрол в рамките на обединена Европа.

Последното шоу на Опра Уинфри (2011 г.)  
След 25 години безпрецедентен успех, на 25 май 2011 г. Опра Уинфри завършва емблематичното си ежедневно телевизионно шоу. Финалът белязва края на една запомняща се ера в историята на телевизионните предавания.

Санкциите на ЕС срещу Сирия (2012 г.)
На 25 май 2012 г. Европейският съюз налага строги икономически санкции срещу Сирия, забранявайки вноса на петролни продукти, в отговор на жестокото потушаване на протестите от режима на Башар Асад.

Убийството на Джордж Флойд (2020 г.)
На 25 май 2020 г. чернокожият Джордж Флойд е убит при арест от белия полицай Дерек Шовин в Минеаполис. Това брутално полицейско насилие предизвика безпрецедентни масови протести срещу расизма в целите САЩ и дебат за реформа.

За още любопитни новини – слушай радио Веселина – най-добрият микс от песни!
 

Хороскоп Виж всички

Нотификация