Национален парк в Хърватия е най-красивият в Европа 22 май, 2024

Национален парк в Хърватия е най-красивият в Европа
Снимка: facebook/PlitviceLakesNP

Националният парк "Плитвички езера" в централната част на Хърватия оглавява класацията на EuropeanBestDestinations за най-красивите национални паркове в Европа.

Паркът се състои от 16 каскадни езера, които са свързани с хипнотизиращи водопади.  Районът, в който се намират, е обявен за национален парк на 8 април 1949 г, а от 1979 г. е включен в списъка на ЮНЕСКО на световното наследство

До 1958 г. районът е непристъпен и до езерата се достига единствено през горски просеки. Поради тази причина броят на посетителите е малък. Тогавашният управител на парка, Йосип Мовчан, решава да бъде изградена система от дървени мостчета и пътеки, чрез които да се даде възможност на по-голям брой посетители да разглеждат парка.

През 2023 г. най-популярният хърватски национален парк е бил посетен от над милион и половина туристи. 


След "Плитвичките езера" се нареждат националните паркове "Саксонска Швейцария", "Доломити Белунези" в Италия и "Дивата Тайга" във Финландия. В "Дивата Тайга" има диви животни, които са се смятали за изчезнали в Европа. На пето място е "Екрен" във Франция, който получи титлата "Европейски планински парк" от Съвета на Европа. В класацията влиза и националния парк "Ордеса" в Испания със своите долини и реки в подножието на Монте Пердидо.

За още любопитни новини – слушай радио Веселина – най-добрият микс от песни!

Хороскоп Виж всички

Новини

Нотификация