"Син флаг" за 22 български плажа и едно яхтено пристанище 22 май, 2024

Снимка: unsplash.com

Движението "Син флаг" ще връчи днес отличието на 22 български плажа и едно яхтено пристанище.

Тази година плажовете са с един повече спрямо предходната 2023 година. Решението кои да получат приза за екология, е взето от международно жури на програмата в Копенхаген. Сини флагове има почти по цялото крайбрежие. Най-много от отличените обекти са на територията на Община Несебър.

Официалното награждаване на плажовете ще бъде в "Албена" и като част от програмата за отбелязване на 55 години от създаването на курорта. 

„Син флаг“ е най-утвърденият еко етикет и стандарт в туризма, с който се удостояват плажове и яхтени пристанища в цял свят. За да заслужат наградата, управляващите на плажовете и марините, трябва да изпълнят редица критерии, свързани с качеството на морската вода, екологичната информация и екологично образование, безопасността, услугите и удобствата. 

Броят на плажовете с присъдени Сини флагове зависи пряко от степента на развитие на туризма и интереса към един район или една държава. Пример за това са първенците в класацията – Испания, Гърция, Франция, Турция, Италия, Португалия, които имат най-много флагове. 

За още любопитни новини – слушай радио Веселина – най-добрият микс от песни!

Хороскоп Виж всички

Новини

Нотификация