Японски аниматори получиха почетната "Златна палма" в Кан 21 май, 2024

Японски аниматори получиха почетната
Снимка: БГНЕС

Легандарното японско анимационно студио Гибли“ стана първият колектив, който получи почетната награда на филмовия фестивал в Кан.

Основаното преди 40 години студио, носител на „Оскар“, е обичано по цял свят заради шедьоври като „Моят съсед Тоторо“, „Отнесени от вихъра“ и „Как се движи замъкът на Хаул“. Това, което отличава анимациите, са героите – странни, но със запомнящи се истории, които винаги са придружени с някакво послание към зрителите. Студио "Гибли" е микс между реалното и вълшебното, възможното и невъзможното. 

83-годишният съосновател на „Гибли“ Хаяо Миязаки не присъства на френския фестивал, но синът му Горо Миязаки получи наградата, която обикновено се присъжда на отделни личности. Хаяо Миядзаки неведнъж е обявявал оттеглянето си, но продължава да работи и миналата година се завърна в кината с „Момчето и чаплата“. Филмът спечели „Оскар“ тази година и Горо Миядзаки обяви, че студиото е трябвало да увие статуетката в хотелска кърпа, за да я върне благополучно у дома от САЩ.

Мерил Стрийп получи почетна палма при откриването на фестивала в Кан, а Джордж Лукас ще получи отличието на церемонията по закриването. 

Сред филмите, които ще се борят за голямата награда в Кан, е и биографичният филм за Доналд Тръмп „Стажантът“ („The Apprentice”) на режисьора Али Абаси с участието на Мария Бакалова. Тя влиза в ролята на първата жена на Доналд Тръмп и майка на три от децата му – родената в Чехословакия Ивана. 

Габриел Шърман, Мария Бакалова, иранско-датският режисьор Али Абаси, Себастиан Стан и Мартин Донован позират след премиерата на `The Apprentice`  в Кан.  

Снимка: БГНЕС

За още любопитни новини – слушай радио Веселина – най-добрият микс от песни!

Хороскоп Виж всички

Новини

Нотификация