Копие на Панагюрското златно съкровище гостува в Бургас 14 май, 2024

Копие на Панагюрското златно съкровище гостува в Бургас
Снимка: БГНЕС

От 18 май до 30 август 2024 г. Археологическият музей в Бургас ще бъде домакин на копие на емблематичното Панагюрско златно съкровище.

Това е единственото музейно копие, което е цялостен аналог на оригинала. Изработено е от чисто 23-каратово злато и е собственост на Националния исторически музей – София.

В морския град изложбата на копието ще бъде част от програмата за Нощта на музеите на 18 май.

Известното тракийско съкровище се състои от девет златни предмета с общо тегло малко над 6 килограма. В него се включват ритони, кани-ритони, амфори и една фиала.

Върху съдовете са изобразени различни фигури, сред които древногръцки божества и герои като Хера, Атина, Афродита, Артемида, Дионис, Силен, Нике, Херакъл, Тезей, Парис, вакханката Ериопа.

Има и изображения на крилати сфинксове и амазонки. Фиалата от съкровището е украсена с африкански глави.

Панагюрското съкровище е открито през 1949 г. на около 2 километра от Панагюрище. Счита се, че е принадлежало на тракийски царе от племето на одрисите и е било част от техните религиозни церемонии. Датировката му е около края на IV и началото на III в. пр. Хр..

Панагюрското съкровище е определено като най-известното тракийско съкровище. То е гостувало в Рим, Париж, Мюнхен, Лондон, САЩ, Япония, Швеция и много други страни.

За още любопитни новини – слушай радио Веселина – най-добрият микс от песни!
 

Хороскоп Виж всички

Новини

Нотификация