22 филма ще се борят за "Златна палма" в Кан 14 май, 2024

22 филма ще се борят за
Снимка: БГНЕС

77-ият фестивал в Кан започва от днес с наситена програма, включваща завръщането на холивудски икони и биографичен филм за Доналд Тръмп.

22 филма ще се борят за любовта на журито, ръководено от режисьорката на „Барби“ Грета Геруиг, което ще обяви решението си на 25 май.

Завръщането на режисьора на „Кръстникът“ Франсис Форд Копола с неговия епичен филм „Мегалополис“, създаван в продължение на десетилетия, е най-очакваният от тазгодишните кандидати за голямата награда „Златна палма“. Филмът е римски епос, чието действие се развива в съвременен Ню Йорк, с Адам Драйвър в ролята на архитект-визионер, който се опитва да възстанови рушащия се град. 

Сред кандидатите за „Златна палма“ е и „Стажантът“ - биографичен филм за ранните години на Тръмп от родения в Иран режисьор Али Абаси. 

„Емилия Перес“ е мюзикъл за шефка на мексикански картел, която си сменя пола, за да избяга от властите, режисиран от френския носител на „Златна палма“ Жак Одиар. Поп звездата Селена Гомес се появява в поддържаща роля.

Най-новият филм от вселената на „Лудия Макс“ на Джордж Милър, „Фюриоза“, с Аня Тейлър-Джой в главната роля, също ще има своята световна премиера.

Ема Стоун се събира отново с режисьора Йоргос Лантимос, току-що триумфирал с „Оскар“ за „Клети създания“, в „Kinds of Kindness“. 

Сред преминаващите по червения килим са актьорите Ричард Гиър, Деми Мур и Кевин Костнър, които участват в нови филми. Трикратната носителка на „Оскар“ Мерил Стрийп и създателят на „Междузвездни войни“ Джордж Лукас ще бъдат отличени с почетни награди.

Легендарните японски аниматори от Студио Гибли - създатели на филмите „Spirited Away“, „My Neighbour Totoro“ и „Howl's Moving Castle“ - ще получат почетна „Златна палма“, която за първи път се присъжда на колектив.

Киноманите ще могат да се радват на кино на плажа при залез слънце, а на 18 май и на олимпийския огън, който ще се спре в Кан по време на обиколката си из Франция. 

За още любопитни новини – слушай радио Веселина – най-добрият микс от песни!

Хороскоп Виж всички

Новини

Нотификация