В Деня на танца – ето ви десет причини по-често да танцувате 29 април, 2024

В Деня на танца – ето ви десет причини по-често да танцувате
Снимка: pxhere.com

29 април е определен от ЮНЕСКО за празник на танца по цял свят.

Датата е символична – рожденият ден на великия френски реформатор на танца и създател на балета Жан-Жорж Новер (1727-1810). Сценично изкуство, чието съдържание се разкрива чрез танцово-музикални образи – това е определението за балета днес. 

В Международния ден на танца намерихме поне 10 причини, заради които по-често да танцуваме.

Чудесен начин за поддържане на добра физическа форма. Ако ходенето на фитнес е скучно за вас, танците могат да върнат забавлението обратно във физическите упражнения.

Горите калории и отслабвате. За едночасова репетиция можете да се лишите от 250 до 400 калории. 

Танците насърчават доброто здраве чрез подобряване на състоянието на сърдечно-съдовата система, укрепване на мускулите, подобряване на кръвообращението, намаляване на кръвното налягане, намаляване на риска от коронарна болест на сърцето, намаляване на стреса и много други положителни ефекти.

Натоварващите танци увеличават плътността на костите и ставите и помагат за намаляване на риска от остеопороза.

За по-добра координация - танците подобряват контрола върху тялото, уменията за правилна ориентация във времето и пространството и координационните умения.

Танците изграждат самочувствие, дават усещане за успех и постижение.

Чрез танците лесно можете да се запознаете с нови хора и да намерите нови приятели, споделящи вашите танцови (и не само) интереси.

Всяко физическо упражнение може да повиши настроението чрез увеличаване на ендорфините. Това  намалява значително риска от депресия.

Танците са полезни за ума и го поддържат в активно състояние. Подобряват кръвообращението в мозъка и стимулират паметта чрез необходимостта да запомните много и най-разнообразни танцови стъпки и движения. 

Подобрено общо физическо и психическо благосъстояние.

За още любопитни новини – слушай радио Веселина – най-добрият микс от песни!

Хороскоп Виж всички

Нотификация