Фестивалът "24 през 2024": Вечер, посветена на Бинка Желязкова 19 април, 2024

Фестивалът
Снимка: Филмаутор

Днес от 18.00 часа в кино Одеон ще се проведе вечер, посветена на емблематичната българска режисьорка Бинка Желязкова, част от фестивала за българско класическо кино "24 през 2024", организиран от Филмаутор.

В рамките на събитието ще бъде прожектиран нейният шедьовър "Басейнът" (1971 г.). Филмът, чийто сценарий е дело на Христо Ганев, разказва за живота на млада жена, чийто спокоен живот е нарушен от появата на непознат мъж.

"Басейнът" се отличава с майсторската си режисура, операторска работа (Ивайло Тренчев), сценография (Мари-Терез Господинова) и музика (Симеон Пиронков). В ролите блестят Коста Цонев, Янина Кашева, Климент Денчев, Цветана Манева, Георги Калоянчев, Васил Михайлов, Петър Слабаков, Стефан Стефанов, Елена Кънева и Вихър Стойчев.

Фестивалът "24 през 2024" се провежда с подкрепата на Национален филмов център и в партньорство с Българска национална филмотека. Прожекциите, включващи класически български образци от различни жанрове, се състоят всеки петък в кино Одеон с вход свободен за зрителите.

След всяка прожекция Филмаутор ще организира дискусия за творчеството на съответния режисьор с участието на изтъкнати български кино специалисти, сред които проф. Божидар Манов и доц. д-р Деян Статулов.

За още любопитни новини – слушай радио Веселина – най-добрият микс от песни!
 

Хороскоп Виж всички

Новини

Нотификация