Три дни празнуват откриването на обновената Градска градина в Пловдив 19 април, 2024

Три дни празнуват откриването на обновената Градска градина в Пловдив
Снимка: Фейсбук/Георги Стаменов - кмет на район

С богата програма, концерти на Пловдивската опера и Биг Бенд Пловдив ще бъде открита обновената Първа градска градина в България. Тя е създадена през 1878 г. в центъра на Пловдив. Реконструкцията ѝ продължи година, а възстановяването в автентичния й вид е по инициатива на районния кмет на "Централен" Георги Стаменов.  

Цялостно е обновена инфраструктурата, алеите и декорацията в парка. До него се е намирала къщата на Иван Вазов, в която той известно време е живял и творил. Затова идеята на местната власт е да носи името на Патриарха на българската литература, а прилежащата улица „Христо Г. Данов“ да се превърне във втора главна на Пловдив, след като стане пешеходна зона.

Церемонията по официалното откриване ще се състои тази вечер от 19,30 часа на централната алея в градината на ул. "Христо Г. Данов". Сценичен фон на откриването ще са дърветата, старият чинар и водните огледала, които ще оживеят в мапинг инсталация, поверена на визуалния артист Петко Танчев. 

На 20 и 21 април от общинския институт "Старинен Пловдив" организират и в двата дни пешеходна обиколка на "Преоткрити градски пространства". Разходките започват в 11 часа от централния фонтан в парка и продължават през улица "Христо Г. Данов" до емблематични места в Стария град.

Утре от 11,30 часа ще се състои и първият ритуал по сключване на брак, който е изнесен изцяло на специална сцена в градината. Вдъхновени от обновеното място в центъра на града още две двойки са предпочели да бъдат бракосъчетани там, но в неделя.

Децата и техните семейства могат да се включат в неделния ден от 10 до 14 часа в детския празник "Вълшебната приказка детство". Всеки може да дойде маскиран като любим приказен герой и да се включи в театрални игри, забавни викторини и състезания. В малки работилници - ателиета децата ще рисуват и ще познават приказки.

Финал на откриващия уикенд на Първата градска градина ще сложи трибют с песните на Тодор Колев в изпълнение на Нико Тончев и формация.

За още любопитни новини – слушай радио Веселина – най-добрият микс от песни!

Хороскоп Виж всички

Новини

Нотификация