Вижте най-незабравимите мелодии от холивудски филми 17 април, 2024

Вижте най-незабравимите мелодии от холивудски филми
Снимка: pxhere.com

През последните 50 години на екран са излезли над 3000 филма, всеки от които има съпътстваща и специална тематична мелодия. Тези музикални композиции играят решаваща роля в оформянето на филмовите преживявания, като често стават толкова незабравими, колкото и самите филми.  

Ето и най-емблематичните тематични мелодии от холивудски филми.

Главната тема от "Междузвездни войни" (1977 г.). Песента "Star Wars Main Title" е може би най-разпознаваемата на планетата. Композитор е Джон Уилямс - известен американски творец и диригент, носител на  25 награди "Грами", пет награди "Оскар", седем награди на Британската филмова академия и четири "Златни глобуса". 

Темата от "Кръстникът" (1972 г.). Нино Рота композира "Love Theme from The Godfather" (Любовната тема от "Кръстникът"), за да разкаже историята на филма. Простотата на пианото и емоционалните струни са ехо на темите за властта, семейството и трагедията във филма. Рота печели Оскар за най-добра музика за "Кръстникът II" през 1974 г.

Музиката от Jurrasic Park. През 1993 г. Джон Уилямс отново нанася удар с омагьосващата тема от "Джурасик парк". Стивън Спилбърг възлага на композитора задачата да създаде цялата музика на филма и не е имало по-добър човек, който да улови същността на спектакъла на тема динозаври. Резултатът е "The Jurrasic Park Theme". 

Темата от филмите за Джеймс Бонд. Може да се появява за първи път през 1962 г. като заглавна музика към "Д-р Но", но "Темата на Джеймс Бонд" е синоним на филмите за Агент 007. Творбата на Монти Норман звучи във всеки филм за Бонд след "Д-р Но" през 1962 г., което носи на покойния композитор солидни хонорари.  

За още любопитни новини – слушай радио Веселина – най-добрият микс от песни!

Хороскоп Виж всички

Нотификация