Спектакъл на „Царевград Търнов – звук и светлина" в чест на Търновската конституция 16 април, 2024

Спектакъл на „Царевград Търнов – звук и светлина
Снимка: Община Велико Търново

16 април е Ден на Българската конституция и професионален празник на юристите в България. Денят се отбелязва от 1991 г. по инициатива на Съюза на юристите в България.

145 години от изработването и приемането на Търновската конституция ще отбележат днес във Велико Търново. В 10:30ч. в музей „Възраждане и Учредително събрание" ще се проведе открит урок за първия български основен закон, приет на 16 април 1879-а година. Лектори са историците проф. д-р Милко Палангурски, проф. д-р Пламен Павлов и проф. д-р Петко Петков. В 12 ч. на паметната плоча пред сградата на Учредителното събрание ще бъдат поднесени цветя, а веднага след това на площада пред историческата сграда започват изпълненията на Професионален фолклорен ансамбъл „Искра". 

В 20:30 часа ще бъде излъчена прожекция на аудио-визуалния спектакъл „Царевград Търнов – звук и светлина". В седмицата от 15 до 21 април на паната пред Факултета по изобразително изкуство ще бъде подредена изложбата „145 години Търновска конституция". 

Окръжните съд и прокуратура в Ямбол отварят вратите си по случай днешния професионален празник на юристите и съдебните служители. В съдебната палата  от 9:00 ч. до 15:00 ч. ще се състоят информационни срещи с ученици. Те ще участват в симулативен съдебен процес, като ще влязат в ролята на съдия, прокурор, адвокат, подсъдим и други участници. 

За още новини – слушай радио Веселина – най-добрият микс от песни!

Хороскоп Виж всички

Нотификация