Олимпийският огън тръгва от Гърция към Париж 16 април, 2024

Олимпийският огън тръгва от Гърция към Париж
Снимка: pxhere.com

Свещеният огън за Олимпийските игри в Париж ще бъде запален днес в Олимпия - родното място на древните игри и ще обиколи четирите краища на Гърция.

Спирките ще включват някои от най-популярните туристически дестинации в страната. На 20 април факелът ще премине през Олимпийския стадион в Атина, след което ще се отправи към Делфи - мястото на най-известния оракул в гръцката древност. Той ще бъде предаден на организаторите от Париж на церемония на 26 април на изцяло мраморния стадион "Панатенея", където се провеждат първите модерни олимпийски игри през 1896 г. Легендарната певица - 89-годишната Нана Мускури е поканена да пее на церемонията.

На 27 април огънят ще започне пътуването си до Франция на борда на тримачтовата баркентина "Белем" от XIX век.  Последният оцелял френски тримачтов кораб със стоманен корпус се очаква да пристигне в Марсилия на 8 май.

Откриващата церемония на Олимпийските игри в Париж на 26 юли може и да не се състои на бреговете на Сена, какъвто бе първоначалният план на организаторите. Очаква се над 300 000 зрители да наблюдават от бреговете на реката и още 200 000 от околните сгради. При опасения за сигурността обаче организаторите имат готовност да преместят церемонията в сградата на площад Трокадеро или дори на "Стад дьо Франс".   

За още любопитни новини – слушай радио Веселина – най-добрият микс от песни!

Хороскоп Виж всички

Нотификация