Международният кинофестивал „Златната липа“ е готов да завладее Стара Загора 15 април, 2024

Международният кинофестивал „Златната липа“ е готов да завладее Стара Загора
Снимка: pixabay.com

Любителите на киното ще се радват на истински празник през юни, когато ще се проведе 11-то издание на Международния кинофестивал за ново европейско кино „Златната липа“. Фестивалът, чийто основател и директор е кинорежисьорката Магдалена Ралчева, ще се проведе от 1 до 5 юни в Стара Загора и ще предложи на публиката богата програма, изпълнена с вълнуващи филми от цяла Европа.

45 филма от 18 страни

Тази година фестивалната селекция е изключително силна, включвайки 45 филма от 18 европейски страни. „Филмите, които отсяхме, са изключително силни и много интересни, което показва, че изминалата година е била богата за европейското кино“, споделя Магдалена Ралчева.

Девет конкурентни филма, две български предложения

Конкурсната програма на „Златната липа“ 2024 ще включва 9 или 10 филма, два от които български. Сред тях ще открием заглавия, спечелили престижни международни награди, като например „Анатомия на едно падане“ (2023) на френската режисьорка Жюстин Трие, носител на Оскар за най-добър оригинален сценарий, и „Зона на интерес“ (2013) на британския режисьор Джонатан Глейзър.

Роман Полански, Уди Алън и Калин Сърменов

Фестивалната публика ще има удоволствието да се наслади и на последните филми на двама майстори на киното – „Дворецът“ (2023) на Роман Полански и „Чист късмет“ (2023) на Уди Алън.

Освен богатата филмова програма, „Златната липа“ 2024 ще предложи и редица съпътстващи събития. Зрителите ще могат да се насладят на изложба картини от актьора Калин Сърменов, както и на представянето на новата книга с разкази на кинокритика Божидар Манов – „Тъжни хора“.

Прожекциите – безплатни

Прожекциите от програмата на „Златната липа“ 2024 ще се проведат в три зали – основната ще бъде концертната зала на Старозагорската опера. Другите две зали са в Културен център „Стара Загора“ и в Регионална библиотека „Захарий Княжески“. Както и в предишните години, входът за прожекциите ще бъде безплатен, благодарение на подкрепата на Община Стара Загора.

За още любопитни новини – слушай радио Веселина – най-добрият микс от песни!
 

Хороскоп Виж всички

Нотификация