От днес забраняват риболова в Черно море, река Дунав и вътрешните водни обекти 15 април, 2024

От днес забраняват риболова в Черно море, река Дунав и вътрешните водни обекти
Снимка: БГНЕС

От 15 април влиза в сила забраната за улов на риба и други водни организми. Забраната се налага с цел създаване на оптимални условия за естествено възпроизводство на пролетно-лятно размножаващите се риби.

Риболовът на карагьоз е забранен през целия месец май в българския участък на река Дунав и на попчета от 15 април до 15 май включително във водите на Черно море. Удължава се забраната за улов на бяла риба, щука и распер в българския участък на река Дунав до 31 май включително. 

Забраната за риболов на калкан е от 15 април до 15 юни, включително. По отношение на калкана в този период се забраняват освен всякаква риболовна дейност и трансбордиране, задържане на борда, разтоварване и първа продажба.

За всички останали пролетно-лятно размножаващи се риби забраните за риболов са в зависимост от надморската височина на водните обекти.

За хората, които правят любителски риболов, са определени водоеми, в които риболовът е разрешен в периода на забраната. Списък със свободните водоеми е публикуван на сайта на земеделското министерство

За още любопитни новини – слушай радио Веселина – най-добрият микс от песни!

Хороскоп Виж всички

Нотификация