Етъра в Габрово е музей на 2023 година 10 април, 2024

Етъра в Габрово е музей на 2023 година
Снимка: facebook/etar.bg

Регионален етнографски музей на открито „Етър“ - Габрово беше обявен за „Музей на годината“ за 2023 година от Сдружение „Български музеи“. Наградата се присъжда за проекта „РЕМО „Етър“ – музей за креативен културен туризъм“.

Официалната церемония за връчване на наградите ще се проведе на 25 април в Регионален исторически музей - Пловдив. 

Наградите „Наследство“ на Сдружение „Български музеи“ са учредени през 2016 г. и са първите институционално установени награди, които служат за отбелязване на най-добрите практики в музеите за предходната година. 

Тази година Регионалният етнографски музей на открито „Етър“ в Габрово навършва 60 години. Тук традициите са пренесени през времето и пространството, за да бъдат споделени с поколенията и преживяни от посетителите. Институтът е център за проучване на традиционната българска култура на балканджиите - от прединдустриалното общество до най-ново време.

Пресъздават се редица обичаи и традиции от българския календар във възстановки. 

На 27 април тазгодишните гиздави лазарки от образователна програма „Училище за лазарки“ ще представят в музея традиционния обичай Лазаруване. Инициативата започва преди 14 години, а от 2022 година интересът към програмата нараства толкова, че към нея вече се присъединяват и девойки от Дряново и Трявна.  

Снимка: facebook/etar.bg

За още любопитни новини – слушай радио Веселина – най-добрият микс от песни!

Хороскоп Виж всички

Нотификация