„Козият рог“ открива днес фестивала „24 през 2024“ 05 април, 2024

„Козият рог“ открива днес фестивала „24 през 2024“
Снимка: Филмаутор

Днес от 18.00 часа в кино Одеон ще се проведе откриването на фестивала за класическо българско кино „24 през 2024“, организиран от Филмаутор. Първият филм от програмата е „Козият рог“, а вечерта ще бъде посветена на творчеството на режисьора Методи Андонов.

Фестивалът ще се провежда всеки петък от 18.00 ч. в кино Одеон и е с подкрепата на Национален филмов център и в партньорство с Българска национална филмотека. Входът за всички прожекции е свободен.

Селекцията от заглавия включва класически български образци от отделните жанрове: драма, романтика, комедия, исторически и детски филми. Заедно с всеки филм Филмаутор ще представя и творчеството на съответния режисьор с участието на наши изтъкнати кино специалисти, сред които проф. Божидар Манов и доц. д-р Деян Статулов.

Сред подбраните заглавия са „Топло“ и „Оркестър без име“, „Басейнът“, „Сватбите на Йоан Асен“ и „Тютюн“, „Войната на таралежите“ и други.

Филмът „Козият рог“ е определян от мнозина като едно от върховите постижения на българското кино. Той е първият и единствен филм в българското кино, на който е правен римейк. Лентата е по сценарий на Николай Хайтов по едноименния му разказ. Автор на музиката към филма е Мария Нейкова, като по-късно по текст на Богомил Гудев се ражда популярната песен „Двама“, изпълнявана от Мария Нейкова.

За още любопитни новини – слушай радио Веселина – най-добрият микс от песни!
 

Хороскоп Виж всички

Новини

Нотификация