"Долината на тракийските царе" отваря врати с много атракции за туристите 07 април, 2024

Снимка: Община Казанлък

Археологическият комплекс "Долината на тракийските царе" ще бъде официално открит на 9 април. Намира се в град Шипка в подножието на Стара планина и разкрива гледка към цялата долина, а в непосредствена близост до него се намират тракийските гробници Грифони, Голяма Косматка, Хелвеция, Оструша и Шушманец.

Още преди откриването си проектът на Община Казанлък получи множество награди и високи оценки. Това е първият по рода си подобен комплекс, който представя и развива тракийската култура и изкуство. Посетителите на комплекса ще имат възможност да видят макет на древната столица на одриския цар Севт III Севтополис, както и автентична тронна зала на цар Севт III.

На панорамната стена на комплекса са разположени далекогледи, с които посетителите ще могат да се насладят на гледката на Долината на тракийските царе. Предвидени са още възможности за наемане на велосипеди, колички за голф, обиколка и заснемане на долината с дрон и обиколка с балон с топъл въздух. Северно от комплекса е разположена розова градина с насаждения от маслодайна роза и лавандула, както и гюлпана за демонстрация на процеса на дестилиране. 

Комплексът "Долината на тракийските царе" е част от един от най-мащабните проекти на местната администрация "Светът на траките". Проектът е финансиран по Оперативна програма “Региони в растеж 2014-2020” и включва консервация, реставрация и социализация на тракийска гробница и култов комплекс Оструша, изграждане на велоалея от град Крън до град Шипка, както и построяване на туристическия комплекс. 

За още любопитни новини – слушай радио Веселина – най-добрият микс от песни!

Хороскоп Виж всички

Нотификация