Световни музиканти се обявиха срещу изкуствения интелект 03 април, 2024

Световни музиканти се обявиха срещу изкуствения интелект
Снимка: facebook/ArtistRightsAlliance

Близо 250 изпълнители, автори на песни, известни личности и водещи развлекателни компании се обявиха срещу "огромните" заплахи от изкуствения интелект, които "саботират творчеството" в музикалната индустрия.

В отворено писмо, организирано от организацията с нестопанска цел Artist Rights Alliance, се призовава разработчиците на изкуствен интелект, технологичните компании, платформите и цифровите музикални услуги да "прекратят използването на изкуствен интелект за нарушаване и обезценяване на правата на хората на изкуството".

"Трябва да се предпазим от хищническото използване на изкуствен интелект за кражба на гласове и образи на професионални артисти, за нарушаване на правата на творците и за унищожаване на музикалната екосистема", се казва в писмото. 

Сред стотиците творци подписали отвореното писмо са и Кейти Пери, Ники Минаж, Били Айлиш, Джей Балвин, Джа Рул, Джон Бон Джоуви, Джонас Брадърс, Камила Кабело, Imagine Dragons, Pearl Jam, R.E.M, Шерил Кроу,  Стиви Уондър, Зейн Малик и наследствата на Боб Марли и Франк Синатра.

В началото на годината стана ясно, че изкуствен интелект ще съживи Елвис Пресли.

За още любопитни новини – слушай радио Веселина – най-добрият микс от песни!

Хороскоп Виж всички

Новини

Нотификация