София празнува с концерти, изложби и филмов фестивал 03 април, 2024

София празнува с концерти, изложби и филмов фестивал
Снимка: Столична община

Столична община организира богата празнична програма през целия месец април за отбелязването на 145 години от обявяването на София за столица на България.   

До 14 април в Галерия на открито, в парка пред НДК е представена изложбата с илюстрациите към книгата „Моята София и други образи“. Автор и илюстратор е Вяра Баяджиева, която вижда София като сбор от истории. 

На 3 април в 11.30 ч. в градина „Кристал“ ще бъде открита изложба, посветена на един от символите на града, залегнал и в герба – планината Витоша.  

На 3 април с вход свободен столичани и гостите на града ще могат да разгледат експозициите в Софийската градска художествена галерия и филиалите ѝ – галерия музей "Дечко Узунов" и галерия "Васка Емануилова". Регионален исторически музей - София също ще отвори безплатно врати за постоянната експозиция и временните изложби в сградата на площад "Бански" №1, археологическите останки под бул. "Княгиня Мария Луиза" в Античен културно-комуникационен комплекс "Сердика", археологическото ниво на храм "Света София" и Триъгълната кула на Сердика. 

Седемнайсет от станциите на Софийското метро ще бъдат огласени  от 17.30 ч. до 18.30 ч.  от музиката на млади софийски музиканти.  

За поредна година столичният район „Банкя“ организира набиране на книги за обогатяване на библиотечния фонд в 78. СУ „Христо Смирненски“. 

Всеки, който желае, може да подари книга през целия месец април. Даренията се събират в сградата на район „Банкя“ на ул. „Цар Симеон“ 1, както и в сградите на двете кметства – с. Иваняне и с. Клисура. Изискването е книгите да бъдат запазени или нови, но издадени преди не повече от десет години. 

„Можете да донесете детска литература, четива за тийнейджъри, помагала или каквото прецените, че е подходящо за училищната библиотека“, посочват от районната администрация. 

За още любопитни новини – слушай радио Веселина – най-добрият микс от песни!

 

Хороскоп Виж всички

Новини

Нотификация