Музеят на хумора и сатирата в Габрово празнува в Деня на шегата 01 април, 2024

Музеят на хумора и сатирата в Габрово празнува в Деня на шегата
Снимка: pxhere.com

През 1970 г. Международната организация за радиоразпръскване (ОИРТ), от 1993 г. - Европейски съюз за радио и телевизия, обявява 1 април за Международен ден на хумора и шегата по радиото като един вид предупреждение - никой да не се връзва на първоаприлските новинарски емисии.  

Денят на шегата 1 април се празнува в много страни по света, включително и в България.

Днес Музеят на хумора и сатирата в Габрово отбелязва 52 години от създаването си. По традиция  институцията ще покаже габровската щедрост със събития, предназначени за всички възрасти. Входът е свободен. 

Ше бъде обявявено името на #БезименнотоКоте и представяне на кръстника. Посетителите ще могат да видят две изложби - "10 процента карнавал", която представя фотографии от карнавала през последните 10 години. 

Мотото на Габровския карнавал тази година е „Make КАРНАВАЛ, not war“.

Интересна е и юбилейната изложба на карикатуриста Ивайло Цветков, озаглавена "60 диоптъра карикатурогледство". 

От създаването си, Музеят на хумора и сатирата се превръща в модерен и уникален културен център, изграден под мотото „Светът е оцелял, защото се е смял“. Основен завет, който музеят предава от старите балканджии на новите поколения е "Когато по света за нещо се заговори, в Габрово то вече се прави“.

На 1 април 1976 г. на Габрово е наречена малка планета с номер 2206, в чест на фолклорния хумор, прославил града по света.

За още любопитни новини – слушай радио Веселина – най-добрият микс от песни!

Хороскоп Виж всички

Нотификация