От полунощ България влиза в Шенген по въздух и вода 30 март, 2024

От полунощ България влиза в Шенген по въздух и вода
Снимка: Летище София

От първата секунда на 31 март от България към другите страни от Шенгенското пространство ще се пътува свободно. С това отпадат и паспортните проверки, което ще се случи в полунощ.

Последната гранична проверка за пътуващи към страните от Шенген на летище София ще бъде извършена в 23:59 часа на 30 март.  Първият самолет, който пристига от шенгенско летище ще кацне в София 20 минути след полунощ на 31 март. 

Една проверка по-малко - граничната, ще има както за заминаващите, така и за пристигащите пътници, чието пътуване завършва или започва от летище, което е на територията на страни от Шенген.  

Четирите международни летища у нас - София, Пловдив, Варна и Бургас са готови да работят като част от Шенгенското пространство за свободно движение. 

Граничният контрол за полетите извън страните от Шенген ще се извършва непосредствено преди изходите към самолетите, а не както до сега веднага след проверките по сигурността. 

За пътуващите с деца има още една промяна. Изискването за декларация на деца под 18-годишна възраст, които пътуват само с един родител или настойник се запазва, когато детето пътува към трета страна. По вътрешни полети това отпада. 

За още новини – слушай радио Веселина – най-добрият микс от песни!

Хороскоп Виж всички

Нотификация