Вижте кои са най-дебелите книги в света 25 март, 2024

Вижте кои са най-дебелите книги в света
Снимка: pxhere.com

Книгите са безценни съкровища на човешкото познание и въображение. Макар да се мисли, че броят страници не е определящ за стойността на едно произведение, някои автори са създали истински монументални томове с впечатляващ обем. 

Ето някои от най-дългите книги в света, подредени по брой страници:

1. "Articulated Dreamers" от Майкъл Студинка - с впечатляващите си 31,180 страници, тази книга държи рекорда за най-дългата в света, според Гинес. Представлява колекция от щрихирани картини, всяка с по един ред текст.

2. "The Blah Story" от Найджъл Томас - второто място с 21,506 страници се заема от това произведение, чието изявление е просто повтаряне на фразата "What a lot!" ("Колко много!") милиони пъти.

3. "Народна история на Обединеното кралство Великобритания и Северна Ирландия" от Уолтър Райхърд - този 12-томен труд от 8,064 страници е една от най-подробните книги за историята на Великобритания.

4. "Les Oeuvres de Rabelais" от Франсоа Рабле - това луксозно издание на произведенията на френския ренесансов писател е с дебелина от около 7,000 страници.  

5. "Възгледи за историята на света" от Оджиек Родел Хитлър - опит да се опише историята на човечеството в над 2,500 страници.

Макар и впечатляващи със своя обем, много от тези книги имат спорна литературна стойност. Но те определено демонстрират любопитния феномен на търсене на границите на писателския размах и създаване на монументални творби с хилядолетна трайност. 

За още любопитни новини – слушай радио Веселина – най-добрият микс от песни!
 

Хороскоп Виж всички

Новини

Нотификация