На Благовещение излизаме от къщи сити и с пари в джоба 25 март, 2024

На Благовещение излизаме от къщи сити и с пари в джоба
Снимка: pxhere.com

Днес Църквата чества един от най-светлите си празници – Благовещение.  Денят олицетворява безкрайната Божия милост към хората и най-вече към жената – майка, благословена да носи новия живот. 

В народните представи този ден се свързва с идването на прелетните птици и с окончателното пролетно пробуждане на природата.  

Според народните поверия на Благовещение всеки гледа да излиза от къщи сит и с пари в джоба, та ако го закука кукувицата, да бъде през цялата година сит и с пари. 

В този ден се извършват дейности с насърчаващо значение, което приписват на празника. Сеят зеленчуци и присаждат плодните дръвчета, за да са "благи", "плашат" овошките, които не дават плод, бележат агнета и ярета, защото се вярва, че по-малко ще ги боли. Пчеларите отварят кошерите и пускат пчелите, за да събират сладък мед. Пробиват ушите на момиченцата, за да им сложат обици. Вярва се, че на Благовещение и най-силната отрова губи своята сила.

Според поверието на този ден излизат самодивите, самовилите, змиите и гущерите. В тази връзка се изпълняват редица обредни действия, които според народните вярвания имат предпазваща и прогонваща сила.   

На обредната трапеза присъстват риба, шарена пита и лучник.

Честит имен ден на всички с имената Благовест, Благовеста, Благой, Блага, Евангелина, Bангел.

За още любопитни новини – слушай радио Веселина – най-добрият микс от песни!

Хороскоп Виж всички

Нотификация