Човек и кон завършиха наравно в първото надбягване в България 25 март, 2024

Човек и кон завършиха наравно в първото надбягване в България
Снимка: Община Стара Загора

В цялата страна през уикенда бе отбелязан Тодоровден, но на конната база в старозагорското село “Змейово” се проведе първото в България до сега състезание между кон и човек

Нужен бе фотофиниш, за да се реши резултатът от надпреварата между ветерана на Спортен клуб по лека атлетика “Берое” Николай Трънков и елитния състезателен кон Йонас, който бе негов съперник. Състезателите избягаха трасе от близо 100 метра, а на финала стана ясно, че са завършили абсолютно наравно.  

Николай Трънков е един от най-добрите атлети ветерани през последните години, многократен национален и балкански шампион на средни и дълги бягания за ветерани. Срещу него бе Йонас - десетгодишен кон с множество победи в национални състезания, както и в Холандия.

А в Стара Загора - почти 800 участници се събраха на Античния форум „Августа Tраяна“ по случай традиционния Фестивал на маскарадните игри. Хиляди хлопки и чанове гониха злото и наричаха за здраве и плодородие. 

Снимка: Община Стара Загора

Във фестивалната програма се включиха общо 18 състава от цялата страна. В традиционното дефиле на XXIII Фестивал на маскарадните игри в Стара Загора се изявиха малки и големи кукери, бабугери, арапи, старци и други групи от всички краища на България, облечени в традиционните за регионите си костюми.

За още любопитни новини – слушай радио Веселина – най-добрият микс от песни!

Хороскоп Виж всички

Новини

Нотификация