Финландия остава най-щастливата страна, Афганистан е на дъното 20 март, 2024

Финландия остава най-щастливата страна, Афганистан е на дъното
Снимка: unsplash.com

В общата класация България се намира между Индонезия и Армения, като е с най-ниска позиция за страна от Европейския съюз след Хърватия (63-то място) и Гърция (64-та позиция).

Световният доклад за щастието е годишен доклад, публикуван от Организацията на обединените нации (ООН), който класира страните въз основа на тяхното ниво на щастие

Докладът взема предвид фактори като брутен национален продукт (БНП) на глава от населението, социална подкрепа, продължителност на живота, свобода, щедрост и корупция, за да определи цялостното щастие на дадена страна. 

Ето някои акценти от Световния доклад за щастието 2024:

1. Финландия заема първо място за девета поредна година, следвана от Дания, Швейцария, Исландия и Норвегия.

2. Афганистан е класиран на последно място за четвърта поредна година, като Централноафриканската република, Зимбабве, Руанда и Южен Судан заемат следващите четири позиции.

3. Сред страните от ЕС Нидерландия се класира най-високо (10-то място), докато България е класирана на 88-мо място.

4. Китай се изкачи с пет места до 80-то място, докато Индия падна с две места до 140-то място.

5. Съединените щати останаха на 16-то място, въпреки че докладът отбеляза спад в оценките за социални услуги и щедрост.

6. Страните от Латинска Америка и Карибите като цяло се представиха добре, като Коста Рика (29-то място), Гватемала (44-то място) и Ел Салвадор (50-то място) бяха сред първите 50.

7. Северна Африка видя смесени резултати, като Египет (115-то място) и Мароко (105-то място) се класираха съответно по-ниско и по-високо спрямо миналата година.

8. Близкият изток и Северна Африка като цяло се представиха слабо, като Иран (131-во място), Саудитска Арабия (134-то място) и Йемен (145-то място) бяха сред последните 20.

9. Докладът подчертава значението на психичното здраве и социалното сближаване за повишаване на нивата на щастие, като призовава правителствата да инвестират в тези области.

10. Докладът също така подчертава въздействието на изменението на климата и конфликтите върху глобалното щастие, като призовава за действия срещу тези заплахи.

За още любопитни новини – слушай радио Веселина – най-добрият микс от песни!
 

Хороскоп Виж всички

Нотификация