Превръщат Враца в цветен пачуърк с 11 зони с различни дървета 20 март, 2024

Превръщат Враца в цветен пачуърк с 11 зони с различни дървета
Снимка: Фейсбук Община Враца

Във Враца започна мащабна кампания за цялостно озеленяване на града. Идеята е всеки квартал да има свой характерен дървесен вид.

Началният етап от кампанията “Зелена Враца” обхваща централната градска част и кварталите “Дъбника”, “Сениче” и “Металург”, където бяха посадени първите японски вишни, липи, диви рожкови, жълти акации и японски дюли. 

Отвисоко градът да изглежда като цветен пачуърк - това е дългосрочната задача, която си поставя общината

Цветовото обособяване на зоните е реализирано с помощта на ландшафтни инженери. Според предложената от общината схема, градът е разделен на 11 зони, във всяка от които ще има преобладаващ дървесен вид. Така в един квартал ще ухае на липи, а в друг - на акация или люляк. Някои райони ще розовеят от див рошков, а други - от албиция или японска вишна. Някъде ще цъфти и дава плод бадем, а другаде - червенолистна слива. Дървесните видове са подбрани след детайлни проучвания кое е подходящо за района, кое е студоустойчиво, дали  прави добра коренова система, да е със сравнително здрави стволове, да не са чупливи.

Предвижда се кампанията “Зелена Враца” да продължи през следващите седмици и в останалите квартали, като след края й в града ще има над четири хиляди нови дървета и храсти.  На по-късен етап ще бъде изградена поливна система, където е необходимо.

За още любопитни новини – слушай радио Веселина – най-добрият микс от песни!

 

Хороскоп Виж всички

Новини

Нотификация