„Кукерландия“ в Ямбол събира над 3000 маскирани и 100 хиляди посетители за четири дни 14 март, 2024

 „Кукерландия“ в Ямбол събира над 3000 маскирани и 100 хиляди посетители за четири дни
Снимка: Община Ямбол

В Ямбол днес започва 25-ият юбилеен Международен маскараден фестивал Кукерландия, който продължава до неделя.

Над 100 000 посетители и над 3000 кукери, бабугери, джамалари, старци и други маскирани с близо 33 хиляди звънци и чанове се очакват в града през четирите фестивални дни.

Фестивалът по традиция се провежда в дните между Месни и Сирни Заговезни.

Организатори на фестивала са общините Ямбол и Тунджа. В програмата са включени карнавални дефилета, концерти, изложби, творчески работилници, базари 

Началото е днес с детския празник "Аз съм кукерче". 

Космическият глас Валя Балканска, гайдарят Петър Янев и Master of the dance ще дадат специална благословия по време на официалното откриване на фестивала на 15 март пред сградата на Община Ямбол. 

Ути Бъчваров отново ще гостува в Ямбол, за да сготви 2500 порции гозби за посетителите на фестивала. Кулинарният шоу спектакъл "Свинско с винско по кукерски" е на 17 март пред Централната поща в Ямбол. 

На Сирни Заговезни, 17 март, на сцената зад спортна зала "Диана" в парка, самодейни състави ще направят възстановка на характерните за празника традиции – палене на огън и прескачането му за здраве, хвърляне на стрели, "хамкане" с халва, вземането и даването на прошка. След пресъздаването на традициите е предпремиерното представление на новия спектакъл на Фолклорен ансамбъл "Тунджа", който през 2024 г. отбелязва своя 70-годишен юбилей.

За още любопитни новини – слушай радио Веселина – най-добрият микс от песни!

Хороскоп Виж всички

Новини

Нотификация