"Dutch Reach" става задължителен в шофьорските изпити 08 март, 2024

Снимка: unsplash.com

В името на по-безопасните пътища, Европейският парламент одобри поредица от нови правила за шофиране, сред които е и задължителното прилагане на "Dutch Reach" в шофьорските изпити. Тази мярка цели да намали инцидентите, причинени от отворени врати на автомобили.

"Dutch Reach" е проста, но ефективна техника, при която шофьорите отварят вратата на автомобила с дясната си ръка, когато излизат от превозното средство. Това ги кара автоматично да се обърнат и да погледнат през рамо за приближаващи се велосипедисти или други превозни средства.

"Повечето хора бързо си мислят, че са добри и сигурни шофьори. Те често подценяват колко малък момент на невнимание може да има големи последствия. Номерът ще бъде да убедим дори тези хора да променят поведението си с въвеждането на това правило", казват специалистите.

Въпреки че "Dutch Reach" е познат и прилаган в Нидерландия от десетилетия, неговото въвеждане в целия ЕС ще допринесе за унифициране на правилата за шофиране и за по-висока безопасност на пътя.

Други одобрени правила:

  • По-ниска граница на алкохол за начинаещи шофьори
  • Забрана за употреба на мобилни телефони по време на шофиране
  • По-строги правила за шофиране под въздействието на наркотици

Следващи стъпки:

  • Държавите-членки на ЕС ще разгледат новите правила.
  • Досието ще отиде в новия Европейски парламент, който ще встъпи в длъжност след изборите на 9 юни.

Очаква се новите правила да влязат в сила в рамките на следващите години.

За още новини – слушай радио Веселина – най-добрият микс от песни!

Хороскоп Виж всички

Новини

Нотификация